Ajankohtaista

Tältä sivulta löydät Hämeenlinnan seurakuntayhtymän uutiset.

Uutislistaukseen

Joulu Hämeenlinnan seurakuntien hautausmailla

Kynttilän sytyttäminen läheisen haudalle tuo lohtua ja kuuluu jouluperinteisiin. Haudoilla käydään eniten jouluaattona, myös joulupäivä ja Tapaninpäivä ovat hautausmailla vilkkaita aikoja.

Pyydämme läheisiä muistelevia huomaamaan seuraavat ohjeet.

Lasinen hautakynttilä haudalla lumessa

Ajoneuvoliikenne

Pyydämme hautausmailla liikkuvilta huomaavaisuutta ja varovaisuutta toisia hautausmaalla liikkuvia kohtaan. Autolla hautausmaalle ei saa ajaa.

Ahveniston hautausmaan vanha liittymä Ahvenistontiellä on suljettu liikenteeltä. Kulku Ahveniston hautausmaalle tapahtuu Sairaalakadun ja Hautaportinkujan kautta. Ahvenistontien kevyen liikenteen yhteys hautausmaalle ja Hautaportinkujalle on säilytetty (Hämeenlinnan kaupunki). Ahveniston hautausmaan huoltorakennuksen piha-alueelle on tehty lisäparkkialue.

Ahveniston hautausmaan parkkipaikalla on kolmen tunnin kiekollinen maksuton pysäköinti. Pysäköintiä valvoo ParkkiPate. Muistathan parkkikiekon. 

Hautaportinkujalla pysäköiminen on kielletty. Pysäköintiä valvoo Hämeenlinnan kaupunki.

Vanajan hautausmaalla lisäparkkitila löytyy huoltorakennuksen pihalta. 

Hautausmaiden talvikunnossapito

Hautausmaiden pääkäytävät ovat auratut ja hiekoitetut. Mikäli omaisen haudalle ei esim. lumen vuoksi pääsisi, kynttilän voi jättää hautausmaan yhteiselle muistelupaikalle.

Muistelupaikat

Hautausmailla on muistelupaikkoja, joilla voi sytyttää kynttilän muualle haudattujen muistolle.

Suosi haudalla lyhtykynttilää – led-kynttilä on epäekologisin vaihtoehto

Hautausmaan henkilökunta suosittelee kestävää metallilyhtyä, jota voi käyttää vuodesta toiseen ja siinä poltettavaksi aitoja kynttilöitä tai ulkokäyttöön sopivia öljykynttilöitä. Led-kynttilä on epäekologisin vaihtoehto, sillä ne eivät sovellu sekajätteeseen. Ne ovat sähkö- ja elektroniikkalaiteromua ja ne kuuluvat kierrättää sen mukaisesti.

Kynttilät on sytytettävä varovasti, jätä riittävä väli (n. 10 cm) seuraavaan kynttilään. Kynttilät asetetaan tukevasti maahan, ei lumeen tai muistomerkin päälle. Kynttilät ja lyhdyt asetetaan niin, että ne eivät sytytä kasveja tai muita hautakoristeita. 

Haudan siistiminen pyhien jälkeen

Käythän pyhien jälkeen siistimässä haudan palaneista kynttilöistä. Lajittelethan hautakynttilän muovikuoren sekajätteenä. Tuikkujen metallikuoret ja hautakynttilän hattu hävitetään pienmetallissa. Paksut haudalle tarkoitetut lasiset hautakynttilät ovat liian paksuja hävitettäväksi lasinkeräyksessä, joten jos sitä ei käytä itse uudelleen, hävitetään sekin sekajätteen mukana.

Aattohartaudet ja muut joulun ajan tapahtumat

Katso aattohartaudet ja muut joulun ajan tilaisuudet seurakuntien kotisivuilta.

Hämeenlinnan seurakunnat toivottavat kaikille hautausmailla kävijöille rauhallista joulua.

18.12.2023 13.09