Lammin kirkko

Julkaistu 20.10.2013

Lammin kirkossa on noin 450 istumapaikkaa.

Historia

Lammin keskiaikainen kirkko on nykyisten tutkimusten mukaan rakennettu aikavälillä 1490–1510. Kirkko on omistettu vuonna 307 kuolleelle Aleksandrian Pyhälle Katriinalle, oppineelle marttyyrineidolle. Ennen tätä kirkkoa Lammilla on ollut kaksi vanhempaa, mahdollisesti puusta rakennettua kirkkoa.

Vuoteen 1918 saakka kirkon sisäosat olivat puisia. Tämä puusisusteinen kirkko paloi pahoin Suomen sisällissodan aikana 29.4.1918. Palon jälkeen kirkosta oli jäljellä vain harmaakiviseinät. Samassa tulipalossa tuhoutuivat vuonna 1692 kirkkoon lahjoitettu saarnatuoli, osa kirkon arkistoa sekä tapuli ja sen keskiaikainen kirkonkello. Palon jälkeen kirkon ja tapulin jälleenrakennuksen suunnitteli arkkitehti Usko Nyström. Kirkon seinä- ja kattomaalausten suunnittelija on taiteilija Bruno Tuukkanen. Maalaustyössä häntä avustivat B. Liukko ja J. Grönvall. Ateneumin veistonopettaja, itävaltalaissyntyinen Johan Friedl, veisti kirkkoon alttarin krusifiksin, saarnatuolin evankelistalaisveistokset, 7-haaraiset kynttilänjalat ja kolmiosaisen alttarikoristeen, triptyykin.

Suuri alttaripöytä, alttarin kaide ja saarnatuoli valmistettiin Lammilla Nybergin puusepänverstaassa. Myös penkit on veistetty Lammilla. Alttaripäädyn sinisen, puisen ornamenttikoristeen ja kuorissa olevan virsitaulun on veistänyt lammilainen taiteilija Taimi Nyberg. Alun perin puinen tapuli rakennettiin uudelleen niin, että sen alaosa on muurattu kivestä. Uudet kellot saatiin Viipurin Papulan sotilaskirkosta. Palon jälkeinen kirkon korjaus valmistui juhannukseksi 1920. Kirkkoon saatiin sähkövalo jouluksi 1921.

Vihkiryijy valmistui vuonna 1981. Sen on suunnitellut Raija Lehtinen ja ryijyn ovat kutoneet Iso-Evon Liukkalassa Anni Liukkala, Ebba Maaniittu ja Liisa Huostila.

Urut

28-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1967 ja ne ovat Kangasalan urkutehtaan valmistamat.