Yhteisvastuu 2018 käynnistyy 4.2.

Julkaistu 29.01.2018

Jokapäiväinen leipä on ihmisarvoisen elämän perusedellytys. Miljoonien ihmisten kohdalla karu totuus on kuitenkin se, että ruokaa ei ole. Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä Suomessa ja maailman katastrofialueilla.

Sunnuntaina 4.2. on Yhteisvastuukeräyksen avausmessu kello 10 Hämeenlinnan, Lammin, Rengon ja Vanajan kirkoissa. Kolehti kerätään Yhteisvastuukeräykselle. Lammin kirkossa on messun jälkeen kahvit Yhteisvastuun hyväksi. Vanajan kirkossa on messun jälkeen mahdollista ostaa tuotteita Yhteisvastuun hyväksi ja ilmoittautua keräyksen vapaaehtoistehtäviin. Jukolan Lintukodossa on lähiömessu kello 12. Kolehtiin voi tuoda myös säilyvää ruokaa, kuten säilykkeitä ja kuivatuotteita. Messun jälkeen on maksuton keittolounas sekä mahdollisuus ostaa tuotteita Yhteisvastuun hyväksi ja ilmoittautua vapaaehtoistehtäviin.

Yhteisvastuun hyväksi järjestetään kevään aikana kaksi konserttia. Ystävänpäivänä 14.2. kuullaan Hämeenlinnan kirkossa Gioachino Rossinin Petite messe solennelle ja 15.4. Vanajan kirkossa soi syvän etelän blues.

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, jolla autetaan hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Tasavallan presidentti avaa yhteisvastuukeräyksen Yle TV1:ssä 4.2. kello 12.

Hätäapua nälkäisille

Keräyksen tuotosta 60 % ohjataan vuosittain Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun, 20 % Kirkon diakoniarahaston kautta myönnettävään taloudelliseen apuun hädässä oleville Suomessa ja 20 % paikallisseurakuntien tekemään avustustyöhön.

Suomessa 470 000 ihmisen tulot eivät riitä kohtuullisen vähimmäiskulutukseen. Pienikin yllättävä poikkeama arjessa voi syöstä elämän raiteiltaan ja ihmisten on tehtävä mahdottomalta tuntuvia valintoja: maksaako vuokra, laskut vai ostaako ruokaa? Diakoniarahastosta myönnetään noin 1 000–4 000 euron kertaluonteisia avustuksia esimerkiksi sairauden, pitkittyneen työttömyyden tai yllättävän elämäntilanteen vuoksi kohtuuttomiin vaikeuksiin joutuneille ihmisille. Seurakunnissa yhteisvastuuvaroin pyritään tuomaan välitöntä helpotusta vähävaraisten ihmisten arkeen esimerkiksi ruoka-avun kautta.

Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä. Afrikassa ja Lähi-idässä yli 20 miljoonaa ihmistä on nälänhädän partaalla. Ruoan saanti ei ole mahdollista sotien tai jatkuvien levottomuuksien vuoksi. Myös muuttuneet ilmasto-olosuhteet vaikeuttavat ruoantuotantoa.