Yhteinen pappisvirka 30 vuotta

Julkaistu 04.03.2018

Maaliskuussa juhlitaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. On kulunut 30 vuotta, kun ensimmäiset naiset vihittiin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papeiksi 6.3.1988.

Avatessaan pappisviran myös muille kuin miehille vuonna 1986, kirkolliskokous katsoi, ettei papin sukupuoli ole opillinen kysymys. Kirkossa on vain yksi pappisvirka, johon vihitään sukupuoleen katsomatta.

Naisten osuus kirkkomme papistosta on noussut tasaisesti 30 vuoden aikana. Kirkossa työskentelevistä papeista naisia vuonna 2017 oli jo 48 %. Naisten osuus johtotehtävissä on myös noussut koko ajan; vuonna 2017 kirkkoherroista naisia oli 20 %. Piispoista naisia on toistaiseksi ollut vasta yksi.

Tasa-arvon toteutumista papiston keskuudessa on edistetty muun muassa niin, että erillisiä pappisvihkimyksiä vain miehille ei enää järjestetä, sukupuoleen perustuva työvuorojen järjestely on kielletty ja kirkkoherran virkaan ei enää katsota kelpoiseksi henkilöä, joka kieltäytyy työskentelystä alaistensa kanssa näiden sukupuolen perusteella.