Valo syttyi maailmaan

Julkaistu 02.12.2017

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on rakentanut Hämeenlinnan torille uudenlaisen valoa ja ääntä hyödyntävän seimiasetelman, joka on esillä 1. adventista tapaninpäivään.

Pyhä perhe esiintyy seimessä suomalaisessa metsämaisemassa. Jokainen perhe, jokainen lapsi, on pyhä. Seimessä on elementtejä, jotka korostavat sitä, että tämä on totta tämän päivän arjessa. Keskeisenä ajatuksena on ollut valo, jonka Kristus on tuonut maailmaan. Valo loistaa seimestä.

Valo syttyi kaikille ihmisille kaikkialle maailmaan.

– Jeesus ja joulun sanoma on sama kaikkialla, mutta miten ihmiset sitä etsivät ja ilmaisevat, on kulttuurisidonnaista. Yhtä oikeaa seimiasetelmaa ei ole, lähetyssihteeri Marja Savolainen sanoo.

Äänensä seimelle on antanut eläkkeellä oleva kirkkoherra Kari Koivu. Seimen äärellä kuullaan Koivun lukemana Jesajan tuhansia vuosia vanha jouluprofetia kansasta, joka vaeltaessaan pimeydessä näkee suuren valon.

Seimen äärellä ovat mahdollisia monenlaiset tulkinnat. Se voi johdattaa ajatukset jouluevankeliumin tapahtumien lisäksi esimerkiksi lapsuuteen, vanhemmuuteen, kulttuurien kohtaamiseen tai muukalaisuuteen.

– Seimeä katsoessani ajattelen lapsen arvoa, haurautta ja mahdollisuuksia. Jeesus toi tulevaisuuden ja toivon ja ne ovat myös jokaisessa lapsessa, Savolainen sanoo.

Torin seimen lisäksi Hämeenlinnan kirkossa on lähempänä joulua esillä erilaisia pienoisseimiä eri puolilta maailmaa. Seimiä voi tutkailla ja niiden äärellä hiljentyä 18.12. alkaen loppiaiseen saakka kirkon ollessa avoinna päivittäin klo 11–13 sekä tilaisuuksien yhteydessä.