Tutustu ehdokkaisiin vaalipaneeleissa 23.10. ja 24.10.

Julkaistu 17.10.2018

Ensi kuussa käydään seurakuntavaalit, joissa valitaan kirkkovaltuuston ja seurakuntaneuvoston jäsenet eli luottamushenkilöt. He suunnittelevat, kehittävät ja ohjaavat seurakunnan toimintaa sekä päättävät monista keskeisistä seurakunnan/seurakuntayhtymän hallintoon ja talouteen liittyvistä asioista.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta järjestää kaksi vaalipaneelia helpottamaan oman ehdokkaan valinnassa.

Tiistaina 23.10. keskitytään kirkon auttamistyöhön sekä aikuisten ja ikäihmisten kysymyksiin. Keskiviikkona 24.10. paneelin teemana ovat lasten, nuorten ja opiskelijoiden kysymykset.

Kumpaankin paneeliin on kutsuttu yksi edustaja kustakin neljästä valitsijayhdistyksestä, jotka ovat Kokoava seurakunta – kokoomus ja sitoutumattomat, Seurakuntademarit, Seurakuntaväki ja Tulkaa kaikki. Yhdistykset itse päättävät panelistit. Ehdokkaita haastattelee Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten tuore päätoimittaja Tuulia Viitanen.

Molemmat paneelit ovat Poltinahon seurakuntatalossa. Kello 18 alkavat paneelikeskustelut kestävät noin 45 minuuttia, minkä jälkeen on vielä mahdollisuus tavata paikalla olevia ehdokkaita seurakunnan tarjoamilla vaalikahveilla.

Vaalipaneeliin voi ehdottaa viimeistään 21.10. nimettömänä kysymyksiä ja keskustelunaiheita verkkolomakkeella, joka löytyy linkistä http://bit.ly/hml-vanajan-vaalipaneeli.

Omia näkemyksiään ehdokkaiden ajatuksiin voi peilata myös vaalikoneessa https://www.seurakuntavaalit.fi/, jossa valtaosa Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan ehdokkaista on löydettävissä. Kysymykset käsittelevät olennaisia ajankohtaisia asioita liittyen luottamushenkilön tehtäviin, arvoihin ja kirkon suuntaan. Vaalikoneen paikallisena teemana ehdokkaalta kysytään näkemystä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan lähipalvelujen järjestämisestä, eli pitäisikö toimintaa ja toimitiloja olla useassa pisteessä eri puolilla kaupunkia, keskittää palvelut muutamiin kaupunginosakeskukseen vai yhteen seurakuntataloon.

Luottamushenkilöt päättävät esimerkiksi seurakunnan kirkollisveroprosentista, talousarvioista ja monista muista talousasioista, rakennushankkeista, avustuksista, monista työntekijävalinnoista ja uusista viroista, seurakunnan toiminnan painotuksista ja seurakunnan tilojen käytöstä.

Luottamushenkilöt myös äänestävät kirkolliskokousvaaleissa eli valitsevat päättäjät kirkon ylimpään päättävään elimeen. Kirkolliskokous päättää esimerkiksi kirkon oppiin liittyvistä kysymyksistä ja koko kirkon taloudesta.

Seurakuntavaaleissa jo 16-vuotiaalla on äänioikeus. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, kirkon jäsenyys riittää.

Tärkeät päivämäärät:

Ennakkoäänestys 6.–10.11.2018