Tavataan keskiaikafestivaaleilla 16.–20.8.2017!

Julkaistu 15.08.2017

Nähdään jo keskiviikkoiltana Vanajan kirkossa, missä festivaali käynnistyy Vox Silentii -lauluyhtyeen kirkkokonsertilla kello 19. Festivaalialue sijoittuu Linnanpuistoon ja Linnanniemeen. Tästä näet aukioloajat ja lippujen hinnat.

Tule levähtämään leiritulen äärelle ja virkistämään itseäsi lähdevedellä tukikohtaamme festivaalialueella Hämeen Linnan Linnanpuiston puoleisen sisäänkäynnin edustalla. Tunnelmaan meitä virittää jouhikollaan kansanmuusikko Terho Asikainen. Voit tulla vaikka syömään omia eväitäsi ja maistamaan keskiaikaisella ohjeella valmistettuja hermokeksejä.

Alueellamme voi pelailla pihapelejä tai opetella punomaan köyttä. Keppihevoset odottavat kutsuasi turnajaisiin tai laukkakisaan. Kurkista tinttamareskista ja kuvauta itsesi Martti Lutherina tai hänen perheenjäsenenään.

Tutustu ensimmäiseen suomenkieliseen kirjaan ja opettele mustekynällä kirjoitusta – tai kokeile kirjoittaa vahatauluun! Lutherin 1500-luvulla käynnistämän reformaation yksi perusidea oli kansankielisyys. Suomalainen reformaattori Mikael Agricola käänsi kirkollisia tekstejä ja kirjoja tavallisen kansan kielelle joutuen samalla itsenäisesti ratkaisemaan, miten suomen kieltä kirjoitetaan.

Isä meidän joka olet Taivais. Pyhätty olkoon sinun nimes. Lähestulkoon sinun valtakuntas. Olkoon sinun tahtos niin maasa kuin on Taivais. (M. Agricola: Rucouskiria Bibliasta 1544)

Keskiajalla kirkko oli vahvasti läsnä suomalaisten elämässä. Kirkkorakennuksia oli kaikkialla, missä asutustakin, kirkot olivat pitäjien keskuksia. Vanajaveden rannalla sijaitsevat Vanajan ja Hattulan kirkot muodostivat Hämeen linnan kanssa merkittävän kolmen suoran.

Kirkkojen luona pidettiin markkinoita ja tavattiin tuttuja, joten olihan jo aikakin, että kirkko näkyy ja kuuluu Hämeen keskiaikafestivaaleilla!

Kiesuksen rauhaa, tavataan keskiaikafestivaaleilla!

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta