Sisupartio erityisen sisukkaille

Julkaistu 19.01.2018

Partiolippukunta Nummen Eränkävijät on aloittanut sisupartiotoiminnan erityistä tukea vamman, pitkäaikaissairauden tai muun ominaisuuden vuoksi tarvitseville.

”Partio kuuluu kaikille, ja on ollut iso puute, että Hämeenlinnassa erityistä tukea tarvitsevat eivät ole voineet osallistua partiotoimintaan. Kysyntää kuitenkin on, sillä erityislasten harrastusmahdollisuudet ovat kaiken kaikkiaan vähissä”, toteaa nyt aloittavan Sisupartion vetäjä Jukka Niemi.

Sisupartion periaatteet, tavat ja toimintamuodot ovat samat kuin muussakin partiotoiminnassa.

”Ohjelmaa toteutetaan kuitenkin vahvasti soveltaen sen mukaan, minkälaisesta vammasta tai haitasta on kysymys ja mitkä ovat kunkin sisun yksilölliset edellytykset”, Niemi kertoo.

Niemi painottaa tarkoituksen olevan ilon ja elämysten tuottaminen, taidot karttuvat siinä sivussa. Koloilloissa muun muassa askarrellaan ja harjoitellaan partion perusteita, kuten ensiaputaitoja ja retkelle valmistautumista. Tulen teko ja käsittely ovat partiolaiselle tärkeitä asioita. Niemi kertookin, että sisut toimivat myös ulkona ja suuntaavat varmasti myös maastoon opettelemaan nuotion tekemistä ja paistamaan makkaraa.

”Jossain vaiheessa ollaan valmiita myös yöpymään maastossa. Painetta ei kuitenkaan ole, jokainen toimii ja osallistuu omien edellytystensä mukaan. Pääasia on, että saadaan olla ja toteuttaa asioita yhdessä ja olla välillä muussa, kuin tutussa kotiympäristössä.”

Sisuprojektissa on mukana kahdeksan partiojohtajaa, joista useilla on monien vuosien kokemusta partiosta sekä erityislapsista siviilityön puolelta. Ohjaajia on mukana aina riittävä määrä ryhmän tarpeiden mukaan.

Sisupartioon on ilmoittautunut jo seitsemän sisua, mutta mukaan mahtuvat kaikki kiinnostuneet. Sisupartioon voivat tulla 8–16-vuotiaat. Sisupartio kokoontuu kello 18 Jukolan Lintukodolla parittoman viikon keskiviikkoisin. Huoltajia pyydetään varautumaan siihen, että alkuun jokaisella sisulla pitää olla mukanaan hänen tarpeensa tunteva huoltaja tai avustaja.

Niemi rohkaisee ottamaan yhteyttä ja tulemaan mukaan kokeilemaan.

”Haluan sanoa tulevalle sisulle, että pärjäät kyllä! Kaikkien ei tarvitse tehdä kaikkea. Erityistarpeet otetaan huomioon”, itsekin pyörätuolia käyttävä Niemi vakuuttaa.

Nummen Eränkävijät on yksi neljästä hämeenlinnalaisesta partiolippukunnasta, joiden taustayhteisö on Hämeenlinna-Vanajan seurakunta.

Sisupartiosta antaa lisätietoja sähköpostilla ohjaaja Jukka Niemi, .