Seurakuntayhtymän tilinpäätös reilusti plussalla

Poltinahon seurakuntatalo

Julkaistu 21.03.2019

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän vuoden 2018 tilinpäätökseen kirjattiin 496 000 euron ylijäämä. Talousarviossa ylijäämää oli budjetoitu 9 000 euron verran.

– Varsinkin puun myynti tuotti arvioitua enemmän ja lisäksi Kangasalla sijaitsevan krematorion remontti lisäsi tuhkausten määrää Hämeenlinnassa joka lisäsi tuloja. Kulupuolella taas säästöjä tuli henkilöstömenoista, kertoo talousjohtaja Kai Kauppinen.

Seurakuntien jäsenmäärät olivat myös Hämeenlinnassa lievässä laskussa ja verotulot jäivätkin 82 000 euroa suunniteltua alhaisemmiksi. Myös sijoitustuotot alittivat budjetin.

Seurakuntayhtymän henkilöstökulut olivat vuonna 2018 noin 6 884 000 euroa, mikä on noin 57 prosenttia kokonaismenoista. Henkilöstömäärä pysyi kuitenkin lähes ennallaan. Yhtymän ja siihen kuuluvien seurakuntien vakituisen henkilöstön määrä oli 139 henkilöä.

– Isoja yksittäisiä hankintoja olivat Hämeenlinnan kirkon kalkkimaalaus sekä Ojoisten tonttien maankäyttösopimus, toteaa Kauppinen.

Ojoisten kymmenestä omakotitalotontista kuusi myytiin vuoden 2018 aikana. Seurakuntayhtymä myi myös Hietajärven vanhan leirikeskusalueen.

Kiinteistöstrategian vaikutus näkyy tilinpäätöksessä myös viime vuosien tapaan hillittyinä investointeina. Yhteisen kirkkovaltuuston päätöksen mukaan Hätilän seurakuntatalon kunnostushankkeen ja Lammin seurakuntatalon sekä Poltinahon uuden seurakuntatalon hankesuunnitelmien teko käynnistetään tänä vuonna. Oletettavaa on, että Lammin pappila puretaan jo tämän vuoden aikana.

– Hämeenlinnan kantakaupungissa Hätilän seurakuntatalo on asetettu etusijalle, sillä yhteisen kirkkovaltuuston päätöksellä se halutaan saada käyttöön, kertoo yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Antti  Hieta.

Hätilän seurakuntalo on rakennettu vuonna 1956, eikä siihen ole vuosien aikana tehty suurempia peruskorjauksia. Toimintaa seurakuntatalon tiloissa ei ole ollut noin neljään vuoteen, mutta rakennuksessa olevat asunnot ovat koko ajan olleet asuinkäytössä.

– Tämän vuoden aikana saamme toivottavasti tarkennetut kustannusarviot sekä Hätilän seurakuntatalon käyttöönotolle, että pidemmällä aikavälillä tapahtuvalle kunnostamiselle. Itse korjaustyö päästään todennäköisesti tekemään vasta ensi vuoden puolella, toteaa Hieta.

Kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunta käsittelee tämän vuoden aikana kiinteistöstrategiahankkeiden etenemistä ja niiden toteutustapaa. Seurakuntatalohankkeet etenevät seuraavaksi sopivien rakennuttajakonsulttien etsinnän kautta. Rakennuttajakonsultit vievät käytännössä hankesuunnittelua eteenpäin. Suunnitelmien valmistuttua ne etenevät yhteisen kirkkovaltuuston päätettäviksi.

Lisätiedot:

talousjohtaja Kai Kauppinen p. 040 804 9401,