Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tiistaina

Julkaistu 05.11.2018

Seurakuntavaaleissa on mahdollista äänestää ennakkoon tiistaista lauantaihin 6.–10.11.2018. Ennakkoäänestää voi missä tahansa äänestyspaikassa ympäri Suomen. Seurakuntavaaleissa valitaan luottamushenkilöt seuraavalle nelivuotiskaudelle.

Äänioikeutettuja ovat kaikki ne seurakunnan jäsenet, jotka täyttävät 16 vuotta viimeistään varsinaisena vaalipäivänä eli sunnuntaina 18.11.2018.

Hämeenlinnan seurakunnissa käydään samaan aikaan kahdet vaalit, sillä jäsenet valitaan sekä kunkin seurakunnan seurakuntaneuvostoon että yhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon. Kirkkovaltuuston vaalissa käytetään valkoista äänestyslippua ja seurakuntaneuvoston vaalissa oranssia. Seurakuntaneuvostot vastaavat seurakunnan toiminnasta ja hengellisestä elämästä. Seurakuntaneuvostojen kokouksissa käsitelläänkin hyvin käytännönläheisiä asioita ja päätetään muun muassa avustuksista, erilaisista tilaisuuksista ja työntekijöiden palkkaamisesta. Yhteisen kirkkovaltuuston asioita ovat esimerkiksi kiinteistöihin, hautausmaihin ja talouteen liittyvät asiat, sillä yhteinen kirkkovaltuusto käyttää seurakuntayhtymän ylintä päätösvaltaa.

Itselle sopivan ehdokkaan voi löytää esimerkiksi vaalikoneen avulla, jota pääsee käyttämään osoitteessa www.seurakuntavaalit.fi/vaalikone. Hämeenlinnan seurakuntien ehdokaslistat löytyvät osoitteesta www.hämeenlinnanseurakunnat.fi/vaalit. Lisäksi hämeenlinnalaisiin koteihin on postitettu viime viikolla vaalilehti, jonka avulla voi tutustua ehdokkasiin ja valitsijayhdistyksiin.

Ilmasto ja talous pöydällä vaalipaneeleissa

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta järjesti ennen ennakkoäänestysviikkoa kaksi vaalipaneelia, joissa ehdokkaat pääsivät kertomaan mielipiteitään seurakunnan nykytilasta ja tulevaisuudesta. Molemmissa paneeleissa oli ehdokkaat kaikista neljästä valitsijayhdistyksestä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta.

Paneeleissa nähtiin tiukkaakin keskustelua, mutta monesta asiasta ehdokkaat olivat kuitenkin yhtä mieltä. Kaikki panelistit antoivat varauksettoman arvon seurakunnan ja kaupungin yhteistyölle ja sen lisäämiselle. Erityisinä kohteina mainittiin lasten asiat ja diakonia sekä yhteinen tilojen käyttö.

Panelistit myös patistivat seurakunnan työntekijöitä entistä enemmän jalkautumaan ihmisten pariin sinne, missä he arkeaan elävät. Seurakunnan toivottiin myös osallistuvan aktiivisemmin julkiseen keskusteluun yhteiskunnallisista ja oman kaupungin asioista.

Kaikki panelistit olisivat valmiita sitoutumaan paljon suurempaan ympäristövastuuseen ja hyväksymään nyt luonnostasolla olevan kirkon ilmastostrategian, joka velvoittaa seurakuntia tavoittelemaan hiilineutraaliutta vuodeksi 2030 – eli 20 vuotta kansallista tavoitetta aikaisemmin. Keinojakin tähän panelistit löysivät: kasvisruoan suosiminen, paperin säästäminen, vähäpäästöinen liikkuminen ja sähköiset kokoukset, kiinteistöjen energiatehokkuus ja kestävä metsänhoito.

Talouden hoidossa panelistit toivat esiin useita mahdollisia säästökohteita. Kiinteistöstrategian odotetaan tuovan ratkaisuja suuren kiinteistömassan aiheuttamien kulujen karsimiseen. Muita esille nousseita keinoja olivat työntekijöiden tehtävien priorisointi seurakunnan ydintehtävän valossa, työntekijöiden yhteiskäyttö yhtymän seurakunnissa sekä tiukka harkinta suurten konserttituotantojen suhteen. Veroäyriä ei haluttaisi nostaa, ja viimeisenä vähennettäisiin palveluista ja työntekijäresurssista.

Hämeenlinnassa ennakkoäänestyspaikat ja -ajat ovat seuraavat:

ti-la 6.–10.11. klo 9–18 kaikissa kirkkoherranvirastoissa

tiistaina 6.11.
klo 10–13 Ammattiopisto Tavastia, A-rakennus (Hattelmalantie 8)
klo 15–19 Poltinahon seurakuntatalo (Turuntie 34)
klo 15–19 Tuomelan koulu (Tuomelankatu 20)
klo 14–18 Lammin liikuntakeskuksen seurakuntatila, Keidas (Lamminraitti 37)

keskiviikkona 7.11.
klo 10–13 Hämeen ammattikorkeakoulu (Visamäentie 35)
klo 15–19 Poltinahon seurakuntatalo (Turuntie 34)
klo 15–19 Tuomelan koulu (Tuomelankatu 20)
klo 9–11 Hämeenlinnan vankila (Pikku-Parolantie 7)
klo 12–14 Vankisairaala (Pikku-Parolantie 7)

torstaina 8.11.
klo 10–13 Kaurialan lukio (Erottajakatu 5)
klo 15–19 Poltinahon seurakuntatalo (Turuntie 34)
klo 10–15 Sauvolan hyvinvointikeskus (Sauvalanaukio 4, Iittala)
klo 14–18 Lammin liikuntakeskuksen seurakuntatila, Keidas (Lamminraitti 37)
klo 9–18 Tuuloksen seurakuntakeskus (Pappilantie 15)

perjantaina 9.11.
klo 10–13 Jukolan lintukoto (Eeronkuja 5)
klo 15–19 Kauppakeskus Goodman (Kaivokatu 7)
klo 15–19 Sale Renko (Rengonraitti 10B)

lauantaina 10.11.
klo 10–18 Kauppakeskus Goodman (Kaivokatu 7)
klo 10–18 Prisma-keskus Tiiriö (Wartiamäentie 2)

Ota äänestyspaikalle mukaan henkilöllisyystodistus. Asiointia nopeuttaa, jos sinulla on mukanasi ilmoituskortti, jonka sait postitse.