Rippikoulun suosio pysyy – ilmoittautumisaika 8.-28.10.

Julkaistu 04.10.2018

Rippikoulun käy valtaosa Suomen nuorista. Sen suosioon on monta syytä. Ytimessä on nuoren kokemus siitä, että hän on tärkeä ja hyväksytty.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan ensi vuoden rippikouluihin ilmoittaudutaan lokakuussa. Syöksynsuun ja Loimalahden leirikeskuksissa pidettävien viikon kestävien rippileirien lisäksi tarjolla on vaellusripari Lapissa, leiritön kaupunkirippikoulu sekä talvirippikoulu talvilomaviikolla tai kahdessa jaksossa talven aikana. Erityistä tukea tarvitseville toteutetaan oma rippileiri.

Mitä on hyvä elämä? Mitä ajattelen Jumalasta? Mitä on rakkaus? Rippikoulussa nuorella on aikaa ja tilaa pohtia oman elämänsä tärkeitä kysymyksiä. Rippikoulu tukee nuoren kasvua ja antaa eväitä hänen elämälleen. Rippikoulussa nuori tutustuu evankelis-luterilaiseen uskoon. Rippikoulun päätteeksi nuori voi osallistua konfirmaatioon.

Riparilla myös pelataan ja leikitään, ollaan rennosti ja pidetään hauskaa! Musiikki kuuluu tärkeänä osana rippikouluun. Seurakunnan työntekijöiden lisäksi riparilla vastuuta kantavat nuoret isoset.

Nuoret ovat hyvin tyytyväisiä rippikouluun ja kokevat sen myönteisenä ja turvallisena. Viime vuonna tehdyssä valtakunnallisessa kyselytutkimuksessa nuoret antoivat rippikoululle kouluarvosanaksi keskimäärin 8,6. Turvallisuuteen ja viihtyvyyteen liittyvät väitteet saivat nuorilta erittäin korkeita arvosanoja.

Viime vuonna hyväksytty uusi rippikoulusuunnitelma korostaa nuoren osallisuutta ja kuulluksi tulemista. Rippikoulua on kehitetty nuorten ja heidän vanhempiensa antaman palautteen pohjalta. Rippikouluun lähteville nuorille ja heidän vanhemmilleen järjestetään tapaamisia jo ennen leiriä tai kaupunkirippikoulun päiväaikaan tapahtuvaa opetusta.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Malla Lehtovaara kertoo, että viime kesän rippikoululaisten suurimmat odotukset ja kysymykset liittyivät heille tehdyn kyselyn mukaan yksinäisyyteen ja ystävyyteen.

”Noin 80 prosentissa vastauksista oli toive uusista kavereista. Vastaavasti isoin ja koskettavin pelko rippikouluun liittyen on, että jää kuitenkin yksin”, Lehtovaara kertoo.

”Nuorten kokemus siitä, että he ovat tärkeitä ja hyväksyttyjä, on rippikoulun ydintä. Ohjaajat ja isoset tekevät kaikkensa sen eteen, että jokaisella nuorella olisi hyvä olla.”

Rippikouluun voi osallistua aikaisintaan sinä vuonna, jona täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä, vaikka ei olisi kirkon jäsen. Rippikoulun käy valtaosa maamme nuorista. Vuonna 2017 rippikouluun osallistui kirkkoon kuuluvista 15-vuotiaista 92 prosenttia ja kaikista nuorista 84,3 prosenttia ikäluokasta.

Rippikoulut Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa 2019

• talvirippikoulu talvilomaviikolla tai kahdessa jaksossa talven aikana
  • riparit omissa leirikeskuksissa Syöksynsuussa ja Loimalahdessa
  • vaellusrippikoulu Lapissa
  • leiritön kaupunkirippikoulu päiväaikaan
  • erityistä tukea tarvitsevien rippileiri

Ilmoittautuminen alkaa 8.10. osoitteessa Poltsari.fi/ilmoittaudu ja linkki sulkeutuu 28.10.

Yhteen rippikouluryhmään otetaan noin 25 osallistujaa.  Leiririppikoulu maksaa 95 €, vaellusrippikoulu 170 € ja kaupunkirippikoulu 42 €. Leiririppikoulusta voi taloudellisin perustein saada maksuvapautuksen (ei vaellusriparilta).

Lisätietoja: Poltsari.fi/rippikoulu