Kuningattaren matkassa -urkufestivaali

Julkaistu 14.09.2019

Urkujen, joka itse asiassa on kokonainen orkesteri yhdessä soittimessa, sanotaan olevan soitinten kuningatar. Kuningattaren matkassa -urkufestivaali tarjoaa upeita urkuelämyksiä: Raamatunkertomukseen perustuva musiikkisatu, legendaarinen mykkäelokuva Panssarilaiva Potemkin urkujen ja lyömäsoitinten elävästi säestämänä, urkumessu, luentokonsertti sekä sokerina pohjalla ranskalaista musiikkia sinfoniaorkesterille ja uruille.

Musiikkikertomus Kun valas hotkaisi Joonan pe 27.9. klo 18  Hämeenlinnan kirkko. Vapaa pääsy. Sävellys Veli Kujala. Dramatisointi ja ohjaus Kaija Pispan tekstin pohjalta Kirsi Ansaharju ja Hanna-Leena Henriksson. Urut Tomi Satomaa.
Musiikkisatu Kun valas hotkaisi Joonan on Raamatun kertomus miehestä, joka saa Jumalalta tehtävän, jota hän ei halua ottaa vastaan. Joona päättää paeta pyyntöä mahdollisimman kauas. Hän etsii tiensä satamaan ja hyppää laivaan. Tästä alkaa myrskyisä seikkailu – tule katsomaan ja kuuntelemaan, miten Joonalle käy! Kirkkomusiikin Säveltäjät ry:n tilausteosta kuljettaa musiikillisesti eteenpäin urkuri Tomi Satomaa. Teoksen esittää 10-henkinen draamaryhmä. Esitys sopii parhaiten alakouluikäisille, suositusikäraja on 7 vuotta.

Mykkäelokuva pe 27.9. klo 22.10 Hämeenlinnan kirkko. Sergei Eisensteinin Panssarilaiva Potemkin.
Urut Mikko Helenius, lyömäsoittimet Tuomo Huhdanpää. Liput 10 € ovelta.
Syntyaikanaan (v. 1925) Neuvostoliitossa esityskiellossa ollut ”Potemkin” on ammattilaisten arvioissa elokuvahistorian tärkeimpiä teoksia. Potemkinissa kuvitettiin ohjaajan syvää kokemusta maansa lähihistoriasta. Musiikki etenee urkujen ja lyömäsoitinten improvisaationa, jossa on mukana aiheita Edmund Meiselin elokuvaan laatimasta alkuperäissävellyksestä. Kirkkomuusikko ja säveltäjä Mikko Helenius on improvisoinut uruilla paljon mykkäelokuvaesityksiä. Tuomo Huhdanpää toimii niin kevyen- kuin taidemusiikin kokoonpanoissa sekä teatteriproduktioissa säveltäjänä ja muusikkona ja soittaa säännöllisesti maamme merkittävimpien sinfoniaorkestereiden riveissä.

Saksalainen ilta la 28.9. klo 18.30–22  Vanajan kirkko. Urkutaiteilija Markku Mäkinen ja toimittaja Hannu Taanila. Liput 10 € ovelta.
Illan ohjelma alkaa Vanajan seurakuntakodilla klo 19 kurkistuksella Saksanmaan historiaan ja yhteiskuntaan kulttuuri- ja viihdetoimittaja Hannu Taanilan kanssa. Pihateltassa on tarjolla purtavaa omakustanteisesti luennon ja noin klo 20.15 Vanajan kirkossa alkavan konsertin Bach, Buxtehude ja Kekkonen välissä. Urkuri ja cembalisti Markku Mäkinen soittaa Saksan ja koko maailman urkumusiikin jättiläisten Johann Sebastian Bachin (1685–1750) ja Dieterich Buxtehuden (1637–1707) koraalialkusoitoiksi sanottuja sävellyksiä. Urkumusiikin harrastuksestaan tunnettu Taanila analysoi teoksia. Mitä konsertissa sitten tekee Urho Kekkonen, sen paljastaa meille Buxtehude!

Urkumessu su 29.9. klo 10 Hämeenlinnan kirkko. Urkumessun esittely klo 9.45. Urut Anniina Ilola. Musiikki Arvo Pärt.
Tuore musiikin maisteri Anniina Ilola soittaa mikkelinpäivän messussa Arvo Pärtin, maailman esitetyimmän elossa olevan säveltäjän, teoksia. Pärtin musiikki vangitsee musisoijan ja kuulijan tähän hetkeen. Taidemusiikkiyleisön ulkopuoleltakin kuulijoita saaneen virolaissäveltäjän mystinen ja meditatiivinen musiikki on tullut tutuksi muun muassa elokuvamusiikkina. Tilaisuus alkaa Urkumessun esittelyllä klo 9.45. Esittelijänä kanttori, MuT Heikki Poutanen.

Su 29.9. klo 19 Ton Français! Hämeenlinnan kirkko. Camille Saint-Saëns – Francis Poulenc. Urut Anna-Maria Lehtoaho ja Sonja Saarikko. Tawastia Sinfonia, johtaa Heikki Seppänen. Liput 20 € ovelta.
Aikansa lapsitähtenä uransa aloittaneen Charles-Camille Saint-Saënsin (1835–1921) Sinfonia nro 3 c-molli op.78 jäi säveltäjän viimeiseksi, koska hänen kerrotaan sanoneen, ettei voinut enää sen jälkeen ylittää itseään. ”Urkusinfonian” urkuosuus on luonteeltaan osa orkesterin sointia yhtenä soittimena muiden joukossa. Francis Jean Marcel Poulencin (1899–1963) monipuolisesta sävellystuotannosta kuullaan Konsertto uruille, jousille ja patarummulle g-molli. Anna-Maria Lehtoaho, Sonja Saarikko ja Heikki Seppänen ovat Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttoreita.

Festivaalin yhteislippu 30 €.