Kirkkoherraehdokkaita tentattiin paneelissa

Julkaistu 29.05.2019

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan uuden kirkkoherran valinta edistyy. Paneelissa kohtasivat tiistaina 28.5. kirkkoherraehdokkaat Teijo Peltola, Kimmo Reinikainen ja Heikki Toivio.

Paneelin juontaja Antti Mustakallio tenttasi ehdokkailta lääkkeitä kirkon jäsenmäärän laskuun ja talouden haasteisiin.

Teijo Peltola totesi, että totta pitää puhua, mutta tappiomielialaan ei ole syytä.

”Instituutioiden asema on muuttumassa, mutta Kristuksen kirkossa Jumalan sana ei ole mennyt hukkaan, se kantaa hedelmää. Tulevaisuuden kirkko on yhä enemmän riippuvainen vapaaehtoisista”, hän sanoi.

Kimmo Reinikainen painotti, että 25–35-vuotiaiden tarpeet pitää ottaa tosissaan.

”Tapa sanoittaa kasteen asiaa pitää saada kohdilleen”, hän myös sanoi.

Kaikki olivat samaa mieltä siitä, että kiinteistöjen kustannusten hallinta on paras tapa talouden tasapainottamiseen.

”Kirkkojen monikäyttöisyyttä pitää lisätä. Seurakunnassa tärkeintä ovat ihmiset, joista se muodostuu”, sanoi Toivio.

Kaikki kolme ovat myös mielellään rakentamassa seurakunnasta vapaaehtoistoimijoille avointa yhteisöä.

”Toimivat strategiat rakennetaan alhaalta ylöspäin. Seurakunnassa pitää jakaa vastuuta”, Reinikainen summasi.

Yksi paneelin teemoista oli messu; onko se edelleen seurakunnan keskus?

Toivio painotti jumalanpalveluksen merkitystä sekä teologisena että toiminnallisena keskuksena.

”Tulemme yhteen, meidät lähetetään sieltä. Edelleenkin kaikki seurakunnan tehtävät lähtevät jumalanpalveluksesta.”

Reinikainen ja Peltola pitävät messua teologisesti keskuksena, mutta totesivat sanoman eteenpäin viemiseen olevan muitakin keinoja.

”Hengellisesti messussa on kaikki oleellinen, mutta ei ole mahdollista, että kaikki menevät kirkkoon”, Peltola sanoi ja haastoi myös työntekijöitä:

”Jumalanpalveluksen kehittämisestä on turha puhua niin kauan, kun kirkon työntekijät eivät käy messussa.”

Raamit kunnossa ja
persoonaa peliin

Seurakuntaneuvoston jäsen Ulla Appelroth edellyttää Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan tulevalta kirkkoherralta kokemusta johtamisesta ja hallinnosta.

”Myös kirkkoherran persoona on erittäin tärkeä asia, mutta nämä raamit pitää olla kunnossa. Valintaa ei voi tehdä vain tunteen perusteella. Hyvä tyyppi ei riitä”, Appelroth toteaa.

Appelrothin toiveiden mukainen kirkkoherra olisi persoonana avoin ja innostava.

”Olisi hienoa, jos kirkkoherra osaisi vedota nuoriin ja tehdä seurakuntaa näkyväksi kaupunkilaisille.”

Seurakunnan luottamustehtävissä diakoniatyöhön syvällisesti tutustunut Appelroth toivoo kirkkoherran pitävän heikommassa asemassa olevien asioita tärkeinä.