Kiinteistöstrategia eteni kirkkovaltuustossa

Poltinahon seurakuntatalo

Julkaistu 13.12.2018

Uutta seurakuntataloa aletaan suunnitella niin Poltinaholle kuin Lammille. Hätilän seurakuntatalon kunnostuksen suunnittelu käynnistetään pikaisesti.

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston kokouksessa torstaina 13.12. tehtiin useampi päätös keväällä 2017 laaditun kiinteistöstrategian etenemisestä. Kokous päätti kolmen hankesuunnitelman käynnistämisestä, jotka koskevat Hätilän seurakuntataloa, Poltinahon seurakuntataloa sekä Lammin seurakuntataloa ja pappilaa.

Tulevaisuuden seurakuntatalo Poltinaholle

Uuden seurakuntatalon hankesuunnittelu aloitetaan ensi vuonna. Kirkkovaltuuston mukaan Poltinaho on paras paikka tulevaisuuden seurakuntatalolle saavutettavuutensa takia.

Tarkoituksena on tulevaisuudessa yhdistää Rauhankadulla sijaitsevan keskusseurakuntatalon ja nykyisen Poltinahon seurakuntatalon toiminnat saman katon alle. Käytännössä tämä tarkoittanee Poltinahon vanhan seurakuntatalon purkamista ja uuden seurakuntatalon rakentamista, sekä luopumista keskusseurakuntatalon kiinteistöstä Rauhankadulla.

– Hankkeen käynnistäminen tuo mahdollisuuden taklata monia haasteita, mitä nykyiset kantakaupungin seurakuntatalot ovat meille asettaneet. Uskon, että uuden seurakuntatalon kautta saamme työntekijät ja seurakuntalaiset entistä lähemmäksi toisiaan uusissa, nykyaikaisissa ja tulevaisuuden tarpeet täyttävissä tiloissa, kuvailee Kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunnan ja kiinteistöstrategiaa valmistelleen työryhmän puheenjohtaja Antti Hieta.

Hieta painottaa huolellisen hankesuunnittelun merkitystä, jotta halutut tavoitteet voidaan saavuttaa ja vältettäisiin mahdolliset riskit. Uuden seurakuntatalon rakentaminen on Hiedan mukaan järkevää myös kustannusten kannalta

– Uusi talotekniikka mahdollistaa myös nykyistä alemmat käyttökustannukset, Hieta toteaa.

Poltinahon uuden seurakuntatalon hankesuunnitelma tulee koskemaan myös Poltinahon seurakuntatalon vieressä olevaa Verhonkadun asuinkerrostaloa. Seurakuntayhtymä omistaa sekä Poltinahon seurakuntatalon että Verhonkadun kerrostalon tontit.

Hämeenlinnan kaupungin mukaan tonttien yhdistäminen ja uudelleen kaavoittaminen olisi mahdollista, sillä kaupungilla ei ole kantakaupungin alueella uudelle seurakuntatalolle sopivaa tonttia.

– Uuden seurakuntatalon suunnittelu ja mahdollinen kaavan muuttaminen vie luonnollisesti aikaa ja ne on tehtävä huolella. Uuden seurakuntatalon rakentaminen on kokonaisuudessaan useamman vuoden mittainen projekti, ja on tärkeää päästä hankkeessa käyntiin ennen kuin joudumme pakon edessä tekemään kiireellisiä investointipäätöksiä nykyisten tilojen ajautuessa tiensä päähän, summaa Hieta.

Verhonkadun kerrostalon asukkaita tiedotetaan hankesuunnitelman etenemisestä erikseen.

Hätilän seurakuntataloon kunnostussuunnitelma

Sekä Poltinahon uuden seurakuntatalon suunnittelu että Hätilän seurakuntatalon tilanne kirvoitti kirkkovaltuustossa paljon keskustelua. Yksimielisyyteen Hätilän seurakuntatalon osalta päästiin siinä, että seurakuntatalon kunnostussuunnitelman teko käynnistetään pikaisesti, jotta korjausten laajuus ja kustannus saadaan selville. Kirkkovaltuusto päätti siirtää Hätilän seurakuntatalon kiinteistöstrategiassa ”Pidetään ja kehitetään” -kategoriaan.

– Hätilän seurakuntatalon kohtaloa on pohdittu aiheellisesti monesta eri näkökulmasta. Meillä on nyt selkeä yhteinen tahtotila siitä, että seurakuntatalon kunto pitää tutkia perusteellisesti, ennen kuin korjauspäätöstä tehdään. Kun saadaan kustannukset selville, asiassa voidaan edetä, summaa Hieta.

Päätöksenteon pohjana käytettiin asiantuntijalausuntoja ja myös Hämeenlinnan kaupungin edustajien mukaan rakennuksella on arvokasta, kaupunkikuvallista merkitystä. Myös Museoviraston mukaan rakennus on säilytettävä.

Lammin pappila puretaan, uusi seurakuntatalo suunnitteluun

Lammin seurakuntatalon osalta hankesuunnitteluun kuuluu uuden seurakuntatalon rakentaminen nykyisen seurakuntatalon tontille. Maa-alue on seurakuntayhtymän oma ja se sijaitsee hautausmaan ja kappelin välittömässä läheisyydessä. Pappila voidaan purkaa vasta kun sen tiloissa pidettävälle päiväkerholle on löydetty korvaavat tilat. Sekä sokkeloinen seurakuntatalo että pappila ovat olleet aktiivisessa käytössä, mutta niiden tekninen kunto on todettu paikoin erittäin huonoksi.

Lisätiedot:

Antti Hieta
Kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunnan pj, kiinteistöstrategiatyöryhmän pj
p. 044 336 6582

Kai Kauppinen