Kärsimyksen todellisuus pysäyttää pitkäperjantaina

Julkaistu 27.03.2018

Alttarin liina on musta. Ehtoollispöytää ei kateta. Kynttilät eivät pala. Urut eivät soi, virret veisataan ilman säestystä. On pitkäperjantai, Jeesuksen tuomitsemisen, ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä.

Jeesuksen kuolinhetkeä muistetaan pitkäperjantaina kello kolmelta iltapäivällä perinteen mukaan. Evankeliumissa kuvataan kuinka Jeesus ristiinnaulittiin kolmannella hetkellä eli aamuyhdeksältä. Keskipäivällä aurinko pimeni ja pimeys tuli maan ylle. Sitä kesti kuolinhetkeen saakka, jolloin  kolmelta iltapäivällä temppelin väliverho repesi keskeltä kahtia ja Jeesus huusi kovalla äänellä: ”Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni.”

Jeesuksen kuolinhetken hartauden Vanajan kirkossa pitkäperjantaina 30.3. kello 15 pitää pastori Satu Suonperä, joka sanoo ihmisen tuskan ja hädän konkretisoituvan Jeesuksen kuolinhetkessä. Kuoleman ja kärsimyksen todellisuus pysäyttävät.

”Tunnemme tuskaa siitä, hylkääkö Jumala meidät kaiken keskellä. Pitääkö Hän meistä huolen myös siinä hetkessä, kun emme enää itse voi tehdä mitään? Inhimillisen hädän keskelle saapuu kuitenkin Jumalan uskollisuus, rauha ja rakkaus. Hartaustilaisuudessa meillä on konkreettisesti mahdollisuus hiljentyä Jeesuksen ristin äärelle miettimään mitä Jeesuksen kuolema ja ristintyö merkitsee meille henkilökohtaisesti”, Suonperä pohtii.

Pitkäperjantaina vietetään myös sanajumalanpalvelukset kello 10 Hauhon, Hämeenlinnan, Lammin, Rengon, Tuuloksen ja Vanajan kirkoissa. Kello 18 Hämeenlinnan kirkossa esitetään pitkäperjantain tapahtumista kertova musikaali ja passiodraama Simon kyreneläinen. Kello 19 Tuuloksen kirkossa on konsertti Pianto della Madonna (Äidin itku) esiintyjinä Pia Freund, sopraano ja Mari Mäntylä, decacorde.

Kuva: Kirkon kuvapankki / Henna Aaltonen