Joulun kirkot Hämeenlinna-Vanajassa

Julkaistu 18.12.2018

Joulu tuo valoa pimeyteen.

Kirkko kuuluu tuhansien kaupunkilaisten jouluun. Hämeenlinnalaiset haluavat jakaa toisten kanssa tiedon ja ilon Vapahtajan syntymästä ja kokea yhdessä syvää joulurauhaa.

Kirkkotilaisuuksia on jouluaattona, joulupäivänä ja tapaninpäivänä jokaiselle suotuisaan aikaan eri kirkoissa ja kappeleissa.

JOULUAATTONA ollaan odotuksen täyttymisen ovella. Jouluaaton hartaudessa luetaan jouluevankeliumi. Puoli tuntia kestävä hartaus pitää sisällään papin puheen, rukouksen, Herran siunauksen sekä musiikkia yhteislaulun muodossa.

Vanajan kirkon hartauksissa kello 13 ja 14.30 kuullaan lisäksi lasten ja nuorten kuorojen laulua. Ruotsinkielinen aattohartaus järjestetään tuttuun tapaan Hämeenlinnan kirkossa kello 13. Lapsiperheitä varten on valmistettu lapsille mieluinen hartaus Poltinahon seurakuntataloon kello 14.

Moni yhdistää aattohartauteen kynttilän tai asetelman viemisen läheisen haudalle. Hartauksia järjestetäänkin myös kaikissa hautausmaan yhteydessä olevissa kirkoissa ja kappeleissa.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa järjestetään yhteensä 10 aattohartautta:

• Ahveniston kappeli klo 13 ja 14.30
  • Hämeenlinnan kirkko klo 16 ja julböm på svenska klo 13
  • Poltinahon seurakuntatalo klo 14 lapsiperheille
  • Rengon kirkko klo 15
  • Vanajan kirkko klo 13, 14.30 ja 16
  • Vuorentaan kappeli klo 16

JOULUYÖ on Kristuksen syntymisen yö. Jouluyön jumalanpalvelus on monessa kristillisessä kirkossa joulunvieton päätapahtuma, joka merkitsee joulupäivän alkua. Jouluyön jumalanpalvelukset pidetään Hämeenlinnan kirkossa kello 22 sekä Vanajan kirkossa kello 22 ja 24. Puolenyön messussa laulavat nuorisokuoro Aurora ja nuorten aikuisten kuoro Vox Vanajae.

JOULUAAMUN jumalanpalveluksessa kuljetaan paimenten kanssa Betlehemiin katsomaan vastasyntynyttä Jeesusta. Rengon kirkossa on messu aamukahdeksalta. Kello 10 on Vanajan kirkossa messu, jossa esiintyy huilisti Sonja Kohtala sekä Hämeenlinnan kirkossa sanajumalanpalvelus, jossa seurakunnan Tawastica-kuoro esitää yhdessä soitinryhmän kanssa Dietrich Buxtehuden kantaatin On lapsi meille syntynyt. Hämeen linnan kuninkaansalissa on vielä kello 12 sanajumalanpalvelus, jossa Hannu Lehtikangas laulaa.

TAPANINPÄIVÄ eli toinen joulupäivä 26.12. on ensimmäisen marttyyrin, Stefanoksen, ja hänen myötään kaikkien kristittyjen marttyyrien muistopäivä. Silloin vietetään kello 10 messu Hämeenlinnan kirkossa. Iltakuudelta on messu Nummen kylätalolla Rengossa ja sanajumalanpalvelus Vanajan kirkossa.

*Messussa vietetään ehtoollinen, sanajumalanpalveluksessa sitä ei ole.

Kaikki Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan joulutilaisuudet tässä linkissä.

Vilja Tammisen kuvass suntio Petra Saraste sytyttää rukouskynttilän Vanajan kirkossa.