Itsenäisyyspäivää juhlitaan yhdessä

Julkaistu 02.12.2017

Hämeenlinnassa juhlitaan yhdessä 100-vuotiasta Suomea keskiviikkona 6.12.2017.

Hämeenlinnassa juhlitaan itsenäisyyspäivää laajasti sekä kantakaupungissa että pitäjissä. Päivä alkaa perinteisesti seppeleenlaskuilla. Pitäjissä seppeleenlasku tapahtuu juhlajumalanpalvelusten jälkeen. Juhlajumalanpalvelukset järjestetään jokaisessa seurakunnassa, Hämeenlinnan kirkossa juhlamessuna. Juhlamessun ja seppeleenlaskun jälkeen pitäjissä on joko itsenäisyysjuhla tai kahvitilaisuus.

Hämeenlinnan kirkko juhlavalaistaan 5.–7.12., lisäksi kirkonkelloilla soitetaan juhlasoitto 5. ja 6.12. klo 18.00.

Hämeenlinnan kaupunki kunnioittaa veteraanien ja lottien työtä järjestämällä heille kaupungin vastaanoton Raatihuoneella klo 12.00 alkaen. Uusia kansalaisia juhlitaan iltapäivällä.

Kauppatorilla alkaa tapahtua jo puoliltapäivin ja varsinainen itsenäisyysjuhla alkaa torilla klo 15.30. Klo 12 alkaen torilla on tarjolla mukavaa puuhaa ja touhua koko perheelle: järjestöjen ja muiden toimijoiden ohjelmaa, esityksiä, tekemistä, pelejä, leikkejä sekä ruokaa.

Iltapäivän hämärtyessä toivotaan kaupunkilaisten sankoin joukoin kerääntyvän Hämeenlinnan torille pääjuhlaan, joka alkaa 15.30. Torille rakennetulle näyttämölle marssitetaan tuttuja hahmoja Suomen 100-vuotisen taipaleen varrelta upean musiikin ja visuaalisen ilotulituksen saattelemana. Naurua, yllätyksiä, liikutuksen hetkiä, ajattelemisen aihetta – näitä kaikkia on luvassa.

Hiljentymisen hetkiä

• Klo 10 Juhlamessu, Hämeenlinnan kirkko, liturgi Juha Harmaala, saarna Mika Juppala, urkuri Anna-Maria Lehtoaho, kanttori Sonja Saarikko, kuoro: Hämeenlinnan mieskuoro, joht. Anneli Julen, Aulanko-kvartetti: Kirsi-Marja Alanen ja Sari Vuoristo, viulu, Teija Laitila, alttoviulu ja Matti Vuoristo, sello. Klo 11.30 kirkkoglögit toripuisto.
  • Klo 10 Juhlajumalanpalvelukset Hauhon, Kalvolan, Lammin, Rengon ja Tuuloksen kirkoissa.
  • Musamessu klo 19.00 Poltinahon seurakuntatalolla.

Seppeleenlaskutilaisuudet

Hämeenlinnan varuskunta, Hämeenlinnan kaupunki, Hämeenlinna-Vanajan seurakunta sekä Hämeenlinnan Karjalaseura ry laskevat seppeleet:

• Klo 9 Ahveniston sankarihaudalle
  • Klo 9.15 Vakaumuksen puolesta 1918 kaatuneiden haudalle Ahvenistolla
  • Klo 9.35 Vapaussodassa kaatuneiden muistomerkille (kirkkopuisto)
  • klo 9.40 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille (kirkkopuisto)
  • Klo 9.55 Vanajan sankarihaudalle ja Karjalaan jääneiden muistomerkille

Seppeleenlaskut Hauholla, Kalvolassa, Lammilla, Rengossa ja Tuuloksessa juhlajumalanpalveluksen jälkeen.

Partiolaisten tilaisuudet

• Klo 16.00 Nummen Eränkävijät, kynttilöiden lasku Vanajan sankarihaudoille.
  • Klo 17.00 Hämeenlinnan alueen partiolaisten kynttilöiden lasku Ahveniston sankarihaudoille.
  • Klo 17.00 Jaakon Samoojat, soihtukulkue Rengon sankarihaudoille.

Pitäjissä tapahtuu

Renko

Itsenäisyyspäivän juhla seurakuntatalolla klo 11.30, kahvitarjoilu, juhlapuhe prikaatinkenraali Antti Numminen, kunniamerkit.

Lammi

Kahvitarjoilu Turvantalolla klo 11, itsenäisyysjuhla Turvantalolla klo 12.

Hauho

Hauhotalolla itsenäisyysjuhla seppeleenlaskun jälkeen, alkaa klo 11.30 kahvitarjoilulla.

Tuulos

Seurakuntakeskuksessa juhlakahvit seppeleenlaskun jälkeen n. 11.30.

Veteraanit ja lotat

Klo 12 Kaupungin kutsuvierasvastaanotto veteraaneille ja lotille, Raatihuone