Iltasoitto kajahtaa Hämeenlinnan kirkon portailta kesälauantaisin

Julkaistu 14.06.2017

Viime vuonna Hämeenlinnassa aloitettu kesäinen perinne jatkuu tänäkin suvena. Hämeenlinnan kirkon iltasoitto kuullaan trumpetilla kirkon pääoven portailta esitettynä kesälauantaisin aina kello 18 soivien ehtookellojen jälkeen. Juhannuksena ehtookellot ja iltasoitto soivat pyhän aattona eli perjantaina 23.6.

Iltasoiton puhaltavat elokuun loppuun saakka Jukka ja Aaro-Pekka Pitkänen. Soiton sävelmänä on virsikirjan virsi 555 Oi Herra, luoksein jää, jo ilta on.

Ehtookellot eli angeluskellot ovat kertoneet pyhän alkamisesta joka lauantai tai kaksoispyhän aattona iltakuudelta. 1960-luvulle asti ehtookelloilla oli selvä käytännön merkitys yhteisen pyhäpäivän aloituksena. Pyhän merkitys lepopäivänä on kaventunut. Sen on korvannut vapaa-aika, joka ei välttämättä tarjoa lepoa ja rauhoittumista.

– Iltasoitto korostaa ehtookellojen viestiä tutun iltavirren sävelin, sanoo johtava kanttori Heikki Seppänen.

Hämeenlinnan kirkon opas palvelee elokuuhun saakka

Hämeenlinnan ja Rengon kirkot ovat avoinna kesä–elokuussa kello 10–18. Kirkoissa on wc ja sisään pääsee myös pyörätuolilla. Hämeenlinnan kirkossa oppaana toimii 4.8. saakka Sonja Orkola.

Hauhon kirkko on avoinna 15.8. saakka kello 11–17. Lammin kirkko on avoinna 13.8. saakka kello 11–17. Kalvolan kirkko on avoinna 19.6.-28.7. (ei 23.6.) ma-to kello 11-15 ja pe kello 11-13.30.

Tuuloksen ja Vanajan kirkot ovat avoinna vain erikseen kunkin seurakunnan kirkkoherranviraston kanssa sovittuina aikoina.