Helluntai 20.5.

Julkaistu 15.05.2018

Helluntaina muistetaan, kuinka opetuslapset saivat Pyhän Hengen lahjan. Helluntaita pidetään kirkon syntymäpäivänä. Silloin toimitettiin ensimmäiset kristilliset kasteet, Raamatun mukaan kasteen otti vastaan noin 3 000 ihmistä.

Helatorstaihin eli taivaaseen astumiseensa saakka Jeesus oli konkreettisesti johtanut opetuslasten joukkoa. Jeesus antoi vastuun tulevasta seurakunnastaan ihmisille, mutta ei jättänyt heitä yksin. Pyhä Henki on kristityn rinnalla kulkija, auttaja ja lohduttaja. Opetuslapset saivat Pyhän Hengen helluntaina, kristityt sen jälkeen ovat saaneet saman lahjan kasteessa.

Pyhä Henki ilmeni opetuslasten keskuudessa uusina kykyinä, muun muassa kielillä puhumisena. Tällaisten armolahjojen merkitystä Pyhästä Hengestä puhuttaessa korostetaan edelleen karismaattisissa liikkeissä.

Moni kristitty kokee Pyhän Hengen, kuten rakastetussa helluntain virressä lauletaan: Kosketa minua, Henki, kosketa, kirkkaus! Anna elämälle suunta ja tarkoitus.

Suomen kieleen helluntain nimitys tulee ruotsin kielen sanoista helig dag, pyhä päivä. Helluntaita kuvaavat Pyhän Hengen vertauskuvat, kyyhkynen ja tulenliekki. Helluntaita vietetään 50 päivää pääsiäisen jälkeen.

Messuja, musiikkia ja yhdessäoloa

Helluntai on tänä vuonna sunnuntaina 20.5.

Sään suosiessa on mukava viettää kummien ja perheiden leiripäivää Loimalahden leirikeskuksessa. Kello 10–16 alueella on tarjolla yhteistä mukavaa puuhaa ulkona. Ohjelmassa on muun muassa ulkopelejä, luontopolku, askartelua ja aarteen etsintää. Seurakunta tarjoaa maksuttoman keittolounaan, jota nautitaan kello 12. Metsäkirkkoa vietetään kello 13. Metsäkirkon jälkeen on kirkkokahvit ja letunpaistoa nuotiolla. Perheet, kummit kummilapsineen tai kaikki yhdessä ovat tervetulleita oman aikataulunsa mukaan vain osaksi aikaa tai viettämään koko päivä yhdessä! Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Hauhon, Hämeenlinnan, Kalvolan, Lammin, Rengon, Tuuloksen ja Vanajan kirkoissa on messut alkaen kello 10.

Hämeenlinnan kirkon kello 10 alkavassa messussa kuullaan J. S. Bachin kantaatti Also hat Gott die welt geliebt Vanajan kamarikuoron ja vanhan musiikin yhtye Musici Cathedralisin esittämänä. Solisteina laulavat kanttorit Sonja Saarikko ja Heikki Seppänen. Messussa siunataan tehtäviinsä seurakunnan uusia työntekijöitä. Kantaatti rakentuu helluntaipäivän evankeliumitekstiin, jossa Jeesus sanoo: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.” Johanneksen evankeliumista löytyvää raamatunkohtaa kutsutaan pienoisevankeliumiksi. Musiikkia luonnehtii pienoisevankeliumin lupauksesta johtuva riemu: Jeesus elää, voin heittää huolet pois ja iloita! Messun jälkeen on kirkkokahvit keskusseurakuntatalossa.

Jukolan Lintukodossa vietetään kansainvälistä messua, joka toimitetaan osittain englanniksi. Messu alkaa kello 13, sitä ennen tarjotaan kello 12 maksuton ruoka ja messun jälkeen on kirkkokahvit. Messu on avoin kaikille, mukaan kutsutaan erityisesti muualta Suomeen tulleita.

Myös iltaihmisille on oma vaihtoehto tarjolla, sillä Hämeenlinnan kirkossa vietetään kello 17 alkava helluntain iltakirkko, joka on lyhyt musiikkipainotteinen jumalanpalvelus.Viola Räisänen ja Anna-Maria Lehtoaho soittavat Bachin sonaatin viululle ja cembalolle.

Tilaa uutiskirje

Kotikirkko-lehden uutiskirjeen tilaajana saat ajankohtaista tietoa Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan toiminnasta. Uutiskirje toimitetaan ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen 4-8 kertaa vuodessa. Voit perua tilauksen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.