Hautausmailla valmistaudutaan talven tuloon

Julkaistu 06.10.2017

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän hautausmailla ryhdytään ensi viikolla valmistautumaan talven tuloon. Vesipisteet suljetaan yksitellen, ja syksyn lehdet kerätään odottamaan kompostointia. Kausityöntekijöiden kolme viimeistä työviikkoa kuluvatkin tiiviisti haravointihommissa. Hautausmaat siistitään ennen pyhäinpäivää 4. marraskuuta, jolloin muistetaan edesmen­neitä läheisiä. Kuolleiden muistele­misen lisäksi pyhäinpäivä muistuttaa jälleennäkemisen toivosta.

Haudoilla käynti pyhäinpäivänä yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Kirkoissa pyhäinpäivä on viidenneksi suosituin kirkkovuoden pyhistä jouluaaton, ensimmäisen adventtisunnuntain, ensimmäisen joulupäivän ja kiirastorstain jälkeen.

Vuoden pimeimpään aikaan sijoittuva juhla tuo valoa syksyyn, kun ihmiset vievät kynttilöitä ja kukkia haudoille.

pyhainpaiva.fi