Elina Helkala kuvitti adventtikalenterin keskiaikaiseen tyyliin

Julkaistu 24.11.2017

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta antaa reformaation merkkivuoden kunniaksi adventtikalenterin lahjaksi kaikille kaupunkilaisille. Kalenteri on jaettu lauantaina 25.11. kaikkiin niihin koteihin seurakunnan alueella, joilla ei ole ilmaisjakelukieltoa.

Adventtikalenterin on kuvittanut Elina Helkala ja kuva-aihe kunnioittaa reformaation kuvittajana ansioituneen Lucas Cranachin tyyliä, jossa raamatulliset tapahtumat on tuotu osaksi oman paikkakunnan maisemaa. Hämeen linna on kuvattu siinä keskiaikaisessa asussaan. Kalenteri alkaa ensimmäisestä adventista 3. joulukuuta.

Kuvataiteilijaksi Turun taideakatemiassa opiskelevalla Elina Helkalalla on monta rautaa tulessa. Elinan kuvittamalle ja hänen puolisonsa arkeologi Ilari Aallon kirjoittamalle teokselle Matkaopas keskiajan Suomeen myönnettiin viime vuonna tiedonjulkistamisen valtionpalkinto. Historian ja arkeologian uusiin tutkimuksiin perustuu myös kaksikon tänä vuonna ilmestynyt Matka muinaiseen Suomeen.

Kalenterin kuva-aiheet on mietitty keskiajan ihmisten silmin. Helkala koki tehtävän yhdistää keskieurooppalainen tyyli suomalaiseen hämäläiseen maisemaan kiinnostavana ja yllättävän haastavana.
”Muutaman luukun kohdalla tilaajalla oli selkeä toive, muuten sain toteuttaa kuva-aiheet vapaasti”, hän kertoo.

Toteutuksessa Elina on hyödyntänyt omia lapsuuden mielikuviaan hyvästä ja mieluisasta adventtikalenterista.
”Pyrin lämminhenkisyyteen ja siihen, että mielenkiinto ei katoa – että jaksaa odottaa seuraavaa luukkua valmiina yllättymään. Itselleni on tosi tärkeää, että luukkujen kuvat ovat yhteydessä taustaan ja muuttavat sitä.”

Kalenterin kääntöpuolella tervehtii kooste adventin ajan tapahtumista.