Toimintamuodot

Pysäkin vapaaehtoistyöntekijät ovat monessa mukana auttamassa ja tukemassa apua tarvitsevia kaupunkilaisia. Ilman vapaaehtoisia moni yksinäinen olisi yksin kotona, vailla mahdollisuutta keskusteluun ja ulkoiluun.

Suuri joukko kaupunkilaisia on löytänyt uusia ystäviä ja mielekästä tekemistä tulemalla mukaan vapaaehtoistyöhön ja antamalla pienen hetken ajastaan yhteiseksi hyväksi. Mikäli sinulla on aikaa hyvään työhön, ota yhteyttä Pysäkille ja etsimme sinulle sopivan tehtävän.

Asiointi- ja kertaluonteinen apu

Pienikin apu on joskus kultaa arvokkaampi. Voit tiedustella kertaluonteista apua asiointiin apteekissa, lääkärissä tai vaikka kaupassa käyntiin.

Asiointi- ja kertaluonteinen apu: ma–ke klo 12-15 puh. 050 509 1661.

Käsityöpiiri

Pysäkin käsityöpiireissä voit tavata muita piiriläisiä. Seurustelun ja kahvikupposen lomassa piiriläiset valmistavat erilaisia käsitöitä vapaaehtoistyön hyväksi. Mukaan mahtuvat niin vasta-alkajat kuin vanhat konkaritkin. Käsityöpiiri kokoontuu joka tiistai klo 10 eteenpäin.

Laitostoiminta

Laitostoiminnan vapaaehtoiset tuovat virkistävän tuulahduksen laitoksissa ja palvelutaloissa asuvien ikäihmisten arkeen.

Laitoksessa voi toimia osastoystävänä, vierailijana, liikunta- tai ohjelmahetken järjestäjänä tai ulkoiluttajana.

Pysäkillä toimii parinkymmenen vapaaehtoisen joukko pyörätuoliulkoiluttajina. Tämä ryhmä vierailee eri yksiköissä ja avustaa ulkoilussa niitä ikäihmisiä, jotka tarvitsevat pyörätuolia liikkumiseen. Pysäkin ulkoiluttajien käytössä on tähän tarkoitukseen erityisesti valmistettuja ulkoilupyörätuoleja.

Laitostoiminnasta tarkempia tietoja Sari Uotilalta 040 869 6286.

Ohjelmatoiminta

Teemahetket ovat Pysäkin viikoittaisia tapahtumia. Ohjelmahetket vaihtelevat ja ovat sisällöiltään monipuolisia. Pysäkillä on keskusteluryhmiä, musiikki- ja yhteislauluhetkiä, luentoja ajankohtaisista asioista, runoja, raamattuhetkiä, hartaushetkiä, ikäihmisten jumppaa ym. Tietoja tapahtumista löydät Pysäkiltä saatavasta ohjelmalehtisestä. Tapahtumista ilmoitetaan myös sanomalehdissä sekä paikallisradioiden menovinkeissä. Tervetuloa mukaan!

Monipuolisessa ohjelma- ja kulttuuritoiminnassa on mukana Pysäkin kulttuurikaari ry, jonka esiintyviä ryhmiä voi tiedustella vanhainkoteihin ja laitoksiin puh. 040 355 7722. Ryhmiä voi pyytää myös omiin juhliin ja tapahtumiin korvausta vastaan.

Palveleva puhelin

Pysäkin vapaaehtoisia toimii puhelinpäivystäjinä yhteistyössä Hämeenlinnan Palvelevan puhelimen kanssa. Työhön on oma koulutus ja perehdytys kokeneenpien päivystäjien kanssa. Palvelevan puhelimen vapaaehtoiselta odotamme 20–70 vuoden ikää, seurakunnan jäsenyyttä sekä mielenkiintoa ja halua kuunnella toisia ihmisiä iloineen ja suruineen. Työ on itsenäistä ja päivystysten jälkeen on ryhmätyönohjaus.

Pienryhmätoiminta

Erilaisia pienryhmiä kokoontuu tarpeen mukaan. Ryhmien vetäjinä toimivat koulutetut vapaaehtoiset. Tiedustelut toimivista ryhmistä Pysäkiltä. Voit myös ehdottaa uutta ryhmää.

Pysäkki emäntä/isäntätoiminta

Oletko kiinnostunut toimimaan vapaaehtoisena isäntänä tai emäntänä Pysäkillä? Ota yhteyttä puh. 050 362 9381.

Seurapeliryhmä

Seurapeliryhmän vapaaehtoiset pitävät Pysäkillä ja kaupungin palvelutaloissa pelituokioita. Pelit ovat perinteisiä seurapelejä sekä erilaisia muistia virkistäviä pelejä. Pelaamisen ohella suuri paino on yhteisellä seurustelulla ja mielenvirkistyksellä.

Talkootoiminta

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Pysäkin vapaaehtoisten käyttöön luovuttama Boijerin vanha puuhuvila Alajärven rannalla on vaatinut jatkuvasti talkoovoimia. Remonttireiska -henkisille miehille ja naisille löytyy aina jotain pientä näperrettävää.

Ystävätoiminta

Ystävätoiminta on tarkoitettu etupäässä kotona asuville yli 75-vuotiaille ikäihmisille, joilla ei ole lähiomaisia tai säännöllistä kotipalvelua apuna. Ystävä voi käydä ulkoilemassa, kahvilassa, kirjastossa, konsertissa. Tapaaminen voi olla myös yhteinen jutteluhetki kotona. Ystävätoiminnan vapaaehtoinen ei ole kotipalvelutyöntekijä, vaan hänellä on aikaa nimenomaan sosiaaliselle kanssakäymiselle. Ystäväpyynnön voi esittää kyseinen henkilö itse tai luvan saatuaan myös omainen, tuttava tai viranomainen. Ystäväpyynnön jälkeen Pysäkin työntekijä tekee vierailukäynnin hakijan luona, jolloin tutustutaan tarkemmin siihen, mitä läheistoiminta on. Kun vapaaehtoisen tekemät vierailut alkavat, tapaamisia on kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa.

Ystävätoiminnan hakemus (pdf)

Tiedustelut läheiskävijätoiminnasta: