Vihkimusiikki

Musiikilla on tärkeä tehtävänsä vihkimisessä. Alkumusiikin ensitahdit ilmoittavat hääparin olevan tulossa ja jotain erityisen juhlallista olevan tapahtumassa. Vihkimiseen valitaan kaksi eri musiikkia tai marssia, alkuun ja loppuun. Vihkimiseen on hyvä sisältyä lisäksi ainakin yksi virsi, näin läsnä oleva seurakunta eli juhlaväki saavat myös osallistua toimitukseen. Vihkivirsien lisäksi voidaan käyttää vihkilauluja, joita löytyy uusimmasta virsikirjan liiteosasta.

Hääpäivä on aivan erityinen juhlapäivä. Myös musiikin tulee olla tilanteeseen sopivaa. Kanttorit antavat asiantuntemuksensa käyttöönne musiikkia valitessanne, ja vastaavat vihkimisen musiikista. Valintojen on hyvä olla sopusoinnussa tilaisuuden hengellisen sisällön kanssa. Kanttoreilla on myös tietoa tilassa olevista soittimista ja niiden mahdollisuuksista. Kirkoissamme on hyvin erilaisia ja erikokoisia urkuja, aivan kaikki häämarssit eivät onnistu kaikilla soittimilla. Levyltä tai netistä kuunneltaessa kappale saattaa kuulostaa hyvinkin erilaisilta kuin itse tilassa.

Musiikin valintaan vaikuttavia seikkoja ovat mm. musiikin luonne, soittimen mahdolliset rajoitteet, kanttorin ohjelmisto, nuottien saatavuus ja harjoitteluun käytettävissä oleva aika. Suosituimmat marssit ovat kaikkien kanttoreiden perusohjelmistossa, niitä ei tarvitse valmistella erikseen. Harvinaisemmissa toiveissa kannattaa olla kanttoriin yhteydessä hyvissä ajoin, jopa kuukausia ennen vihkimistä. Kanttorin nimen saa selville kirkkoherranvirastosta. Vihkiparin on hyvä huomioida, että vaikka papin tapaaminen usein onkin vasta vihkiviikolla, voi kanttoriin olla yhteydessä jo aikaisemmin. Halutessaan voi kanttorille antaa myös ”vapaat kädet”, tämäkin on hyvä kuitenkin ilmoittaa etukäteen.

Vihkimisessä voi olla myös muuta musiikkia. Ystävä, sukulainen tai muu esiintyjä voi laulaa tai esittää instrumenttimusiikkia, kanttoria voi pyytää säestämään tarvittaessa. Monilla kanttoreistamme on myös lauluohjelmistoa ja he voivat toiveestanne laulaa vihkimisessänne. Myös kirkkoon tulevasta musiikkiesityksestä tulee aina sopia etukäteen kanttorin (ja papin) kanssa. Vaikka esitys tulisi yllätyksenä hääparille, sen täytyy olla kokonaisuudesta vastaavien tiedossa.

Vihkivirret (1-3kpl) valitsee hääpari ja valinnan on hyvä perustua tuttuuteen. Valintaan saa apua papilta tai kanttorilta. Pari voi valita myös sopivat säkeistöt. Tilaisuuteen sopii hyvin kiitossävyiset virret.  Kirkoissa on kaikille virsikirjoja, mutta jos tilaisuus on jossain muualla, kannattaa monistaa sanat juhlavieraille.

Hämeenlinna-Vanajan seurakuntien kirkoissa tapahtuviin vihkimisiin kanttori tulee paikalle erikseen pyytämättä. Kotona, ulkona tai muualla tapahtuviin vihkimisiin tulee kanttorin saapumisesta erikseen sopia. Häiden järjestelyistä vastaava huolehtii näissä tapauksissa siitä, että tilassa on käyttöön sopiva soitin.

Näytteitä häämusiikista

Kanttori Marko Hakanpään (Turku) häämusiikkisivusto

Käytetyimmät häämarssit:

Erkki Melartin: Prinsessa Ruususen juhlamarssi

Felix Mendelssohn: Häämarssi

Toivo Kuula: Häämarssi

Richard Wagner: Häämarssi (Lohengrin)

Edvard Elgar: Maa tulevaisuuden

Johann Sebastian Bach: Preludi C tai Preludi F

J. Pachelbel: Canon in D

M. Hakanpää: Trumpettisävelmä

Vihkimiseen sopivia virsiä mm:

332 Herraa hyvää kiittäkää

462 Soi kunniaksi Luojan

571 Jo joutui armas aika

240 Herra, kaiken onnen tuoja

818 Kaiken hyvän antaja (sävel: Herraa hyvää kiittäkää)

822 Se tuntee onnen syvän (sävel: jo joutui armas aika)

Vihkimusiikki-ilta 22.4.2018 klo 18 Vanajan kirkossa

Tule kuulemaan vihkimusiikkia ja saamaan vastauksia vihkimusiikkiin liittyviin kysymyksiin.