Matteus-passio

J.S. Bach: Matteus-passio
Pe 14.4.2017 klo 15
Elenia-areena, Hämeenlinna

Vapaa pääsy! Paikkoja rajoitetusti ja ne jaetaan tulojärjestyksessä.

Esiintyjät:
Heikki Rainio, tenori (evankelista)
Juha Kotilainen, baritoni (Jeesus)
Pia Pajala, sopraano
Teppo Lampela, altto
Jussi Salonen, tenori
Nicholas Söderlund, basso
Vox Cantorum -kamarikuoro,
CCI-poikakuoro sekä Hämeenlinnan ja ympäristön kuoroja
Drottningholms Barockensemble
Suomalainen barokkiorkesteri
Erik Söderblom, ohjaaja
Heikki Seppänen, johtaja

Bussikyydit esitykseen:
Ilmaiset bussikuljetukset Rengosta ja Käikälästä. Kaikilta pysäkeiltä reitin varrelta pääsee kyytiin. Paluut esityksen jälkeen käännetyssä järjestyksessä.

Reitti 1: Renko – Luolaja – Jukola – Poltinaho – Elenia Areena

Reitti 2: Käikälä – Katuma – Hätilä – Keskusta – Elenia Areena

Tietoa teoksesta:
Useimmilla meistä on ainakin jonkinlainen perusmielikuva Bachin Matteus-passiosta: passio kertoo meille Jeesuksen kärsimisestä ja kuolemasta musiikin kautta.  Harva meistä kuitenkaan tuntee passiota syvemmin. Teoksen sisältyy paljon symboliikkaa ja sen rakenne on monikerroksinen.

Barokin aikana oli tavallista, että arkipäiväisiä asioita kuvattiin musiikin keinoin. Esimerkiksi aikaa saatettiin kuvata kellon heilurilla ja unta pitkällä sävelellä. Bach käytti näitä keinoja nerokkaammin kuin kukaan toinen. Matteus-passiossa sävelkuviot voivat kuvata käärmeen kiemurtelua ja staccatot pisaroivia kyyneleitä. Soinnut ja intervallit ilmentävät esimerkiksi ivaa tai hämmästystä. Passio sisältää myös lukusymboliikkaa, missä nuottien, sanojen tai tahtien määrällä viitataan tekstissä esiintyviin määriin tai tiettyihin raamatunkohtiin: 8 bassonuottia on 8 opetuslasta ja 13 tahtia ja 7 kuudestoistaosakuviota viittaavat Sakarian kirjan lukuun 13 jakeeseen 7.

Joku meistä saattaa yllättyä siitä, että Matteus-passiossa ei soi pelkästään tuska ja murhe, vaan se kuvaa myös muun muassa ehtoollisen asettamisen majesteettisuutta, iloa ehtoollisen lahjasta ja Jeesuksen kärsimyksen kauneutta meidän ihmisten kannalta. Martti Lutherin mukaan on tähdellisempää pohtia Kristuksen kärsimystä kerran vuodessa kuin paastota koko vuosi tai laulaa psalmi kerran päivässä. Tähän Matteus-passio antaa meille erinomaisen tilaisuuden.

Yleensä Matteus-passio kuullaan konserttiversiona. Reformaatio 500 vuotta -juhlavuoden kunniaksi Hämeenlinnassa nähdään dramatisoitu versio, jossa solistit ja kuorolaiset kuljettavat pääsiäiskertomuksen juonta eteenpäin näyttämöllä. Esitys ei niinkään vie meitä 2000 vuoden taakse vaan paremminkin tuo Jeesuksen ajan tapahtumat meidän aikaamme. Esitykseen on vapaa pääsy. Paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään sisääntulojärjestyksessä.

Lisätietoja:
Tuomo Saarikko, tuottaja, 040-8049488, tuomo.saarikko [at] evl.fi

Lähteet:
Reijo Norio: Matteus-passion mestarin jäljillä. Musiikki Fazer, 1972.