Vox Silentiin keskiaikaista kirkkolaulua Vanajan kirkossa 16.8.

16.08.2017 kello 19:00

Vanajan kirkko

Hämeen keskiaikafestivaali käynnistyy gregoriaanisten laulujen konsertilla Vanajan kirkossa keskiviikkona 16.8. kello 19. Lauluyhtye Vox Silentiin konsertti Felix Thomas lumen mundi on erityisesti omistettu Tuomas Akvinolaiselle. Tuomas Akvinolainen, oli 1200-luvulla elänyt dominikaaniveli, joka tunnetaan parhaiten teologisesta ja filosofisesta kirjallisuudestaan. Hän on kuitenkin myös katolisen kirkon kanonisoima pyhimys, jolle omistettiin kaksi juhlapäivää keskiajalla. Felix Thomas lumen mundi esittelee Tuomaan nimenomaan pyhimyksenä – näkökulma, joka usein jää oppineisuuden varjoon. Suoraan keskiaikaisista 1300–1400-luvun käsikirjoituksista kirjoitetut laulut kertovat Tuomaan opista, joka kirkkaudellaan valaisee maailman, ja ihmeistä, jotka tapahtuivat pyhimyksen haudalla.

Vox Silentii on 1992 perustettu lauluyhtye, joka esittää, tutkii ja opettaa keskiaikaista kirkkolaulua. Vox Silentiissä laulavat Hilkka-Liisa Vuori ja Johanna Korhonen. Vuori on musiikin tohtori, laulaja ja keskiaikaisen kirkkolaulun ja synnytyslaulun opettaja. Korhonen on koulutukseltaan ja ammatiltaan toimittaja ja kirkkolaulaja.

Vox Silentii pyrkii äänenkäytössä laulutapaan, joka hyödyntää kirkon akustiikan ja sointitilan mahdollisimman täytenä tuottaen kuuluville kirkossa soivia yläsäveliä. Kuulija voi havaita ne hentoina huilumaisina ääninä laulun ohessa. Kirkko on duon kolmas laulaja.

”Musiikki on meille resonanssia ja harmoniaa”, Vuori ja Korhonen kuvaavat ajatuksiaan musiikista.
”Soittimenamme on keho. Harjoitellessamme uusia lauluja, pohdimme niiden sointia meissä, sävelten suhteita toisiinsa ja niiden liikettä suhteessa kehoon ja tilaan. Sävelmät palvelevat tekstin merkitystä.”

Duo on julkaissut kolmetoista CD-levyä, joista viimeisimpinä Felix Thomas lumen mundi viime vuonna ja Tule, Rauhanruhtinas – Kelttirukouslauluja keskiajalta tähän päivään tänä vuonna.

Ennen konserttia Tuomas Akvinolaisen liturgiasta pohjustaa FT Marika Räsänen (Kulttuurihistoria, Turun yliopisto). Räsänen on tutkinut ennen kaikkea myöhäiskeskiaikaisia pyhimyskultteja. Hän on kiinnostunut uskonnollisista reformeista ja pyhimysten läsnäolosta keskiajan ja uuden ajan alun ihmisten arjessa. Tämän vuoden alussa hän julkaisi teoksen Tuomas Akvinolaisen varhaisesta reliikkikultista nimellä Thomas Aquinas’s Relics as Focus for Conflict and Cult in the Late Middle Ages (Amsterdam University Press).

Konsertin järjestää Hämeenlinna-Vanajan seurakunta, joka myös virittelee leiritulet festivaalialueelle Linnanpuistoon ja kutsuu väkeä tukikohtaansa muun muassa tutustumaan ensimmäiseen suomenkieliseen kirjaan.

Konsertti on osa Koneen Säätiön tukemaa ja Turun yliopistossa tehtävää tieteellis-taiteellista hanketta ”Näe, kuule, tunne, koe. Moniaistinen kokemuksellisuus Tuomas Akvinolaisen muistojuhlissa”. Hankkeen tutkijat ja taiteilijat ovat Seppo Heikkinen, Johanna Korhonen, Antti Lampinen, Marika Räsänen ja Hilkka-Liisa Vuori. Mukana projektissa on musiikin tutkimuksen ja tuottamisen lisäksi kulttuurihistoriallinen ja kielitieteellinen näkökulma sekä käytännöllinen kokeellinen puoli. Lauluja on laulettu monissa työpajoissa eri puolilla Suomea sekä myös Ranskassa ja Englannissa. Hankkeesta on syntynyt myös CD-levy Felix Thomas lumen mundi, jolle on valittu 28 laulua. Levyllä laulaa Vox Silentiin lisäksi ranskalainen dominikaaniveli Marie-Augustin Laurent-Huyghues-Beaufond.

Felix Thomas lumen mundi – Tuomas Akvinolaisen muistopäivien lauluja

Vox Silentii (Johanna Korhonen, Hilkka-Liisa Vuori)

Vanajan kirkko ke 16.8. klo 19.

Vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa.

Kuva: Heikki Tuuli

www.voxsilentii.fi        ossagloriosa.org