Vaikuttava musiikkidraama Luther! Hämeenlinnan kirkossa 10.3.

10.03.2019 kello 19:00

Hämeenlinnan kirkko

Hämeenlinnassa paikallisin voimin luodun Luther! musiikkidraaman kantaesitys toissasyksynä jäi voimakkaasti mieleen niin katsojille kuin tekijöillekin. Erilaisia elementtejä yhteen tuova monitasoinen esitys nähdään uudestaan Hämeenlinnan kirkossa sunnuntaina 10.3.

Nukkekuorolle, soitinyhtyeelle ja näyttelijöille rakennettu teos kertoo tulisieluisen reformaattori Martti Lutherin elämästä Eila Kostamon syvällisesti aiheeseen paneutuvan käsikirjoituksen mukaan.

Ohjaaja Taina Maria Savimäki on iloinen päästessään lämmittämään mielenkiintoista ja monipuolista esitystä puolentoista vuoden tauon jälkeen. Lutherin elämään ja taisteluihin eläytyminen ja rooleihin heittäytyminen kokeellisessa projektissa oli koko työryhmälle innostava kokemus.

-Kuorolaiset ovat kyllä kovasti painostaneet Ismoa (Savimäki), että tehdään Luther! uudelleen. Itsekin olen kaivannut nukkeja ja näytelmän karikatyyrimäisiä tyyppejä voimakkaine ilmeineen, tuota todella huvittavan näköistä porukkaa, hän sanoo.

Kuoroina kuullaan Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Aurora-nuorisokuoroa sekä nuorten aikuisten Vox Vanajaeta kanttori Ismo Savimäen johtamana. Auroran laulajat suunnittelivat ja tekivät omat nukkensa itse nukketeatteritaiteilija Hannu Räisän ja Taina Maria Savimäen ohjauksessa.

-Nukkeja korjataan ja tuunataan parhaillaan uusintaa varten. Työkalupakkiin on varattu liimaa, maalia, hiuksia, niittipyssy ja narua. Ehkä muutama sarana, jos leuka on ehtinyt putoamaan puolessatoista vuodessa, Savimäki nauraa.

Antti Polameren säveltämässä teoksessa kuoro laulaa koko tarinan. Yksittäiset roolityöt tekevät Antti Kemppainen Lutherina ja Miikka Anttila Hieronymuksena, joka on Lutheria haastava hienostunut nuori herra. Polameri tekee toiveuusintaan jonkin verran uusia sovituksia. Mukaan saadaan uutuutena jousineen ja huiluineen Sibbe-siskoista Liisa Hytti, Iina Sihvonen, Dóra Lukács. Selloa soittaa Pietari Kaasinen.

Esityksessä seikkailee myös naamionäyttelijäkolmikko kuvastaen keskiaikaista commedia dell´arte -seuruetta ja kommentoiden kuoron laulamaa tarinaa yleisölle. He toimivat tunteiden tulkkeina ja välittävät kokemuksia käyttäen koko kirkkotilaa, kun kuoro nukkeineen on asettunut omalle paikalleen.

Lisää ulottuvuutta teos saa kirkon kupoliin heijastettavista maalauksista. Tuire Toivolan kuvat ovat sekä esittäviä että tunnelmaa rakentavia abstrakteja kuvaelmia.

Luther! musiikkidraama 10.3. klo 19 Hämeenlinnan kirkko

Käsikirjoitus Eila Kostamo
Sävellys Antti Polameri
Ohjaus Taina Maria Savimäki
Kuorot Aurora ja Vox Vanajae, johtaa Ismo Savimäki
Muusikot Antti Polameri, Timo Seppälä, Jedrik Laine, Liisa Hytti, Iina Sihvonen, Dóra Lukács, Veera Tapanainen.
Luther Antti Kemppainen
Hieronymus Miikka J. Anttila
Commedia dell`arte hahmoissa: Luukas Sihvonen, Taru Kallio, Miikka Anttila
Visuaalinen työryhmä Tuire Toivola, Hannu Räisä, Veikko Pulli, Taina Maria Savimäki

Liput ovelta 10 €, esityksen kesto 1 t 15 min.