Pyhäinpäivä 4.11.

04.11.2017 kello 10:00

Hämeenlinna

Pyhäinpäivä 4.11. yhdistää menneet ja nykyiset, kuolleet ja elävät. Pyhäinpäivänä muistetaan ajasta ikuisuuteen siirtyneitä, kirkoissa ja kappeleissa sytytetään kynttilä vuoden aikana kuolleiden seurakuntalaisten muistoksi ja moni käy myös sytyttämässä kynttilän omaisensa haudalle.

Pyhäinpäivän hartauksissa Ahveniston ja Vuorentaan kappeleissa, Hauhon, Vanajan ja Lammin kirkoissa sekä sanajumalanpalveluksessa Rengon kirkossa luetaan kappelin tai kirkon yhteydessä olevalle hautausmaalle viime pyhäinpäivän jälkeen haudattujen kristillisesti siunattujen vainajien nimet. Vanhalla hautausmaalla Kaurialassa hartaushetken jälkeen on mahdol­lisuus laskea mukanaan tuomia kynttilöitä haudoille.

Pyhäinpäivän jumalanpalvelus täyttyy musiikilla kello 10 Hämeenlinnan kirkossa. Vanhan musiikin yhtye Musici Cathedralis esittää J. S. Bachin kantaatin Ich habe genug BWV 82a, joka on jaettu jumalanpalveluksessa kolmeen eri kohtaan sekä Franz Tunderin kantaatin Ach, Herr, lass deine lieben Engelein, joka kuullaan saarnan yhteydessä.

Bach sekä monet hänen edeltäjänsä ja aikalaissäveltäjät sävelsivät satoja kantaatteja kirkkovuoden pyhien aiheisiin esitettäväksi luterilaisissa jumalanpalveluksissa. Bach sävelsi joinakin vuosina uuden kantaatin jokaiseen pyhään. Tuohon aikaan jumalanpalvelus saattoi kestää useita tunteja, ja kantaatti oli sijoitettu saarnan jälkeen tai sen molemmin puolin ikään kuin musiikillisena vastineena saarnalle.

Kantaatit on tehty kuvailemaan ja syventämään Raamatun tekstejä. Niissä soivat usein vahvat tunnetilat ja ne kuvastavat ihmisen elämää, uskoa ja suhdetta Jumalaan. Musici Cathedralis -yhtyeessä esiintyvät Inka Kinnunen (sopraano), Vera Plosila (traverso), Viola Räisänen (viulu), Anthony Marini (viulu), Kaisa Ruotsalainen (alttoviulu), Pieta Mattila (sello) sekä Anna-Maria Lehtoaho (urut).

Pyhäinpäivän perinteinen evankeliumi on Jeesuksen vuorisaarnassa oleva autuaaksijulistus, jossa Jeesus toivottaa tervetulleeksi Jumalan valtakuntaan osattomat, murheelliset, kaipaavat, rauhantekijät, puhdassydämiset ja vainotut. Messussa saarnaa Elias Riikonen ja liturgina toimii Mirja Lassila.

Pyhäinpäivän messut

Lammin kirkko klo 10: messun liturgina on Iina Jokilaakso, avustaa Heli Ulvinen. Kanttorina on Hanna-Leena Toivola. Musiikissa palvelee kirkkokuoro. Messussa luetaan kaikkien viime Pyhäinpäivän jälkeen seurakunnasta poisnukkuneiden jäsenten sekä Lammin hautausmaahan haudattujen nimet sekä sytytetään kynttilä heidän muistolleen.

Vanajan kirkko klo 10: messun liturgina on Kniivilä Kirsi, saarnaa Turunen Jari. Kirkkomuusikkona on Savimäki Ismo, musiikkiryhmänä Ajattoma-kuoro.

Hämeenlinnan kirkko klo 10: musiikillisessa sanajumalanpalveluksessa liturgina on Lassila Mirja, saarnaa Riikonen Elias. Kirkkomuusikkona on Lehtoaho Anna-Maria, musiikkiryhmänä vanhan musiikin yhtye Musici Cathedralis.

Rengon kirkko klo 18: sanajumalanpalveluksessa saarnaa Toivio Heikki. Kirkkomuusikkona on Saarikko Sonja, musiikkiryhmänä Rengon kirkkokuoro. Luetaan viime pyhäinpäivän jälkeen Rengon hautausmaille haudattujen kristillisesti siunattujen vainajien nimet.

Pyhäinpäivän hartaudet

Vanajan kirkko klo 18: Savimäki Ismo, Tuori Sinikka. Luetaan kirkon yhteydessä olevalle hautausmaalle viime pyhäinpäivän jälkeen haudattujen kristillisesti siunattujen vainajien nimet.

Ahveniston kappeli klo 15:  Seppänen Heikki, Turunen Jari. Luetaan kappelin yhteydessä olevalle hautausmaalle viime pyhäinpäivän jälkeen haudattujen kristillisesti siunattujen vainajien nimet.

Vuorentaan iso kappeli klo 16: Seppänen Heikki, Tuori Sinikka. Luetaan kappelin yhteydessä olevalle hautausmaalle viime pyhäinpäivän jälkeen haudattujen kristillisesti siunattujen vainajien nimet.

Kaurialan vanha hautausmaa klo 16: Sampo Kujala, Anna-Maria Lehtoaho, arkkimandriitta Andreas. Ristisaatto lähtee ortodoksikirkolta klo 15.50. Hartaushetken jälkeen mahdollisuus laskea mukanaan tuomia kynttilöitä haudoille.

Pyhäinpäivän iltakirkot

Kalvolan kirkko klo 18: kirkkokuoro avustaa.

Tuuloksen kirkko klo 18: Petri Laine, Aaro Alaspää.

Hauhon kirkko klo 18: Katja Verho, Taina Kujanen, Veteraanikuoro. Luetaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen hautaan siunattujen nimet ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen.

Muut tapahtumat

Lammin kirkko klo 15: runoja pyhäinpäivään, Kimmo Puunenä, lausunta ja Hanna-Leena Toivola, urut.

Poltinahon seurakuntatalo klo 18: ylistys- ja rukousilta, Elvis -gospel ryhmä: Seppo Juntunen, Heidi Tiukkanen, Kim Ekblom, Joska Lakopoulos, Johannes Österlund ja Juha Kuivanen. Yrjö Niemi. Ehtoollinen. Iltakahvi.