Petite messe solennelle ystävänpäivänä 14.2. Hämeenlinnan kirkossa

14.02.2018 kello 19:30

Hämeenlinnan kirkko

Italialaisen oopperan mestarin, Gioachino Rossinin, lämminhenkinen ja täyteläinen Petite messe solennelle kuullaan ystävänpäivän konsertissa kanttorikuoron ja pienen soitinryhmän esittämänä Hämeenlinnan kirkossa. Yhteisvastuun hyväntekeväisyyskonsertti alkaa kello 19.30. Ohjelma maksaa 15/10 € ja sisältää iltateen ja leivonnaisen. Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä Suomessa ja maailman katastrofialueilla.

Pieni juhlallinen messu ei ole pieni, vaan kyseessä on täysiverinen, lähes puolentoista tunnin mittainen upea kokonaisuus. Nimi viitannee esityskokoonpanoon, jossa on piano, harmoni, kahdeksanhenkinen kuoro sekä neljä solistia. Hämeenlinnassa kuorossa on 16 laulajaa solistit mukaan lukien. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttorit ovat saaneet vahvistuksekseen kanttorikollegoja eri puolilta Etelä-Suomea.

Teoksen johtaa kanttori Heikki Seppänen, joka kertoo Petite messe solennellen olleen itselleen käänteentekevän merkittävä teos.

”Se sytytti minussa alun perin halun kamarikuorotyöhön. Jo ihan alun vangitseva pianon ja harmonin yhteinen Kyrie-osa imaisee mukaan Rossinin musiikkimaailmaan, joka on riemukas, viehkeä ja lämmin. Siinä tehdään täyteläinen ja näyttävä esitys keveällä ja ilmavalla kokoonpanolla.”

Seppänen iloitsee omien kanttorien lauluvoimasta.  Solisteina laulavat Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttorit Sonja Saarikko, sopraano ja Minna Koskikunnas, mezzosopraano. Heitä täydentävät sopraano Inka Kinnunen, tenori Hannu Jurmu ja basso Elja Puukko. Harmonia soittaa kanttori Anna-Maria Lehtoaho ja pianoa Tuomas Nikkanen.

Herkuttelija ja humoristi

Gioachino Rossinin (1792–1868) tunnetuin teos on Sevillan parturi ja ensimmäisen oopperansa hän sävelsi jo 18-vuotiaana. Rossinin kerrotaan olleen humoristi ja herkuttelija, joka vetäytyi ruoanlaiton, puutarhanhoidon ja matkustelun pariin sävellettyään 40 oopperaa jo ennen kolmattakymmenettä ikävuottaan. Halu säveltämiseen palasi kuitenkin vielä pitkän tauon jälkeen ja näitä hänen illalliskutsujensa yksityisille yleisöille tarkoitettuja viimeisten vuosien sävellyksiään itseironinen mestari kutsui vanhuuden synneiksi.

Vanhuuden synteihin lukeutuu myös Rossinin 71-vuotiaana säveltämä Petite messe solennelle. Hän kieltäytyi julkaisemasta teosta elinaikanaan, vallankin kun paavi epäsi erityisluvan esittää teosta kirkossa naislaulajilla. Ajan tavan ja perinteen mukaan kirkoissa lauloivat vain miehet.

Rossini suuntasi messun liitesanat Jumalalle pyytäen tätä ottamaan vastaan ”pieni köyhä messunsa”, joka oli kyllä sävelletty katolisen kirkon messun liturgiaan, mutta jonka hurskautta säveltäjä itsekin Jumalan edessä puntaroi.

Rossinin musiikin suosio perustuu ennen kaikkea sen melodisuuteen. Hän itse totesi kaiken paitsi pitkästyttävän musiikin olevan hyvää.

Heikki Seppänen luonnehtii Rossinin musiikkia italialaiseksi, iloiseksi ja lämpimäksi. Säveltäjä itse totesi: ”Syöminen, rakastaminen, laulaminen ja ruoansulatus ovat itse asiassa koomisen oopperan ELÄMÄ neljä näytöstä, ja ne kiitävät kuin kuplat samppanjapullossa. Jokainen, joka antaa niiden särkyä nauttimatta niistä, on täydellinen typerys.”

Vanessa Morchion ottamassa kuvassa Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttorit Heikki Seppänen (vas.), Sonja Saarikko, Anna-Maria Lehtoaho ja Ismo Savimäki. Heidän lisäkseen konsertissa esiintyy seurakunnan oma kanttori Minna Koskikunnas sekä vierailevia muusikoita.