Naisten aamu 14.10.

14.10.2017 kello 10:00

Hämeenlinnan pääkirjaston musiikkisalissa

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan naisten aamujen suunnittelija Maija Paavilainen kertoo, että syksyn tapaamiset keskittyvät ajankohtaisesti reformaatioon.

Lauantaina 14.10. naisten aamussa vierailee väitöskirjaansa valmisteleva katolilainen teologian ja filosofian maisteri, opettaja ja opas Emil Anton. Hän käsittelee luennossaan Lutheria ja hänen teesejään katolisen kirkon kannalta. Anton paljastaa, että kulttuurimme ei ole aivan niin umpiluterilainen kuin luulisi.

Antonin kirja Katolisempi kuin luulit – Aikamatkoja Suomen historiaan on juuri valittu ehdokkaaksi Vuoden kristillinen kirja 2017 -kilpailuun. Kirja vie lukijan aikamatkoille Suomen historiaan ja nykyisyyteen, 1100-luvulta 2000-luvulle saakka.

”Luterilaisuus on muovannut suomalaista yhteiskuntaa nyt suunnilleen yhtä kauan kuin katolilaisuus sitä ennen”, Emil Anton kirjoittaa. ”1500-luvun jälkeen viralliseksi tullut luterilaisuus ei merkinnyt katolilaisuuden loppua”, Anton toteaa. ”Suomen ja suomalaisuuden ymmärtäminen edellyttää luterilaisuuden ymmärtämistä, ja luterilaisuuden ymmärtäminen edellyttää katolilaisuuden ymmärtämistä.”

Suomen kirjoitettu historia alkaa Köyliönjärven pyhimystarinasta, jonka jälkeen maamme oli katolilainen noin neljänsadan vuoden ajan. Katolinen vaikutus ei kadonnut reformaation jälkeenkään, vaan se on kulkenut Suomen ja suomalaisuuden rinnalla monin yllättävinkin tavoin vuosisadasta toiseen.

Naisten aamut pidetään lauantaisin klo 10–11.30 Hämeenlinnan pääkirjaston musiikkisalissa.

25.11. Sini Mikkola, Kotisikoja ja pyhimyksiä: Martti Lutherin mieskuva.

9.12. Tapani Ruokanen, Reformaation edellytykset.