Martin Malmgren Hämeenlinnan kirkossa 2.8.

02.08.2018 kello 20:00

Hämeenlinnan kirkko

Upea pianistivierailu! Hämeenlinnan kirkossa esiintyy 2. elokuuta Suomessa asuva ruotsalainen pianotaiteilija Martin Malmgren. Malmgren on yksi nuoren polven lahjakkaimpia pianistinimiä. Hän on useiden kilpailujen voittaja ja haluttu orkesterien solisti. Eräs Malmgrenin tunnusmerkki on hänen tapansa löytää kiinnostavia yhteyksiä eri säveltäjien, tyylien ja aikakausien välillä.

Konsertin keskiössä ovat teeman mukaisesti Bachin teokset, muun muassa loistokas 4. Partita d-duurissa, jota Malmgren on esittänyt paljon. Konsertissa kuullaan myös Beethovenin myöhäisen sonaatin A-duuri op. 101 ja kaksi Domenico Scarlattin sonaattia.

Kello 20 alkavaan konserttiin on vapaa pääsy, käsiohjelman voi ostaa 10 eurolla.

Malmgren kertoo soittaneensa Bachia pienestä pitäen, mutta saaneensa harvoin tilaisuuden keskittyä pidempään yksinomaan hänen musiikkiinsa.

”Minua on kiehtonut jo pitkään barokin ja renessanssiajan musiikki. Olen joskus harmitellut sitä, että pianistit näyttävät jättävän tämän ohjelmiston huomiotta. On totta, että moderni piano keksittiin vasta myöhemmin. Vaikka rakastan kuunnella vanhaa musiikkia historiallisilla instrumenteilla soitettuna, uskon silti, että pianistienkin pitäisi tutustua tähän repertuaariin”, Malmgren kertoo.

Taiteilija muistuttaa Chopinin opiskelleen Bachin kosketinsoitinteoksia ja Brahmsin editoineen François Couperinin musiikkia käyttäen todennäköisesti oman aikansa pianoja, eikä historiallisia instrumentteja.

”Katsomalla menneisyyteen voimme myös löytää yhteyden myöhemmin kirjoitettuun musiikkiin”, Malmgren toteaa.

Kuva: Riikka Kaakkurivaara.

……………..

Bach333

Kirkkomusiikin suurnimi Johann Sebastian Bach on barokin ja samalla koko taidemusiikin historian merkittävimpiä säveltäjiä. Bachin (1685–1750) syntymästä tuli kuluneeksi tasan 333 vuotta 21.3.2018.

Bach on teemana koko vuoden kestävässä monimuotoisessa musiikkisarjassa Bach333, jolla seurakunta juhlistaa säveltäjämestaria. Sarjan yhdeksän musiikkitilaisuutta rakentuvat luvun 333 symboliikalle. Myös Bach oli tunnettu luku- ja numerosymboliikastaan. Musiikkisarjan on ideoinut ja koonnut kanttori Anna-Maria Lehtoaho.

Tilaa uutiskirje

Kotikirkko-lehden uutiskirjeen tilaajana saat ajankohtaista tietoa Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan toiminnasta. Uutiskirje toimitetaan ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen 4-8 kertaa vuodessa. Voit perua tilauksen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.