Löydetään yksinäinen vanhus! Keskustelua ja ideointia 24.10.

Pekka Vesantola / Kirkon kuvapankki

24.10.2018 kello 14:00

Poltinahon seurakuntatalo

Hämeenlinnassa aletaan etsiä yksinäisiä, syrjäytymisvaarassa olevia tai jo syrjäytyneitä ikäihmisiä, joita palvelut eivät tavoita.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatyön Löytävän vanhustyön hanke on testamenttilahjoitusvaroilla käynnis­tetty vuoden mittainen hanke, jonka tarkoituksena on löytää yksinäisiä vanhuksia ja juurruttaa toimiva malli osaksi olemassa olevaa toimintaa. Hanketta toteutetaan yhteistyössä kaupungin kanssa.

Hankkeen ensimmäinen verkostotapaaminen pidetään keskiviikkona 24.10. kello 14–16 Poltinahon seurakuntatalossa. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita verkostoitumaan sekä kuulemaan ja keskustelemaan löytävän vanhustyön toimintamalleista. Löytävän vanhustyön ”Hoksauta minut” yhteydenottokortteja esittelee tilaisuudessa projektipäällikö Jaana Alasentie Kirkkopalveluista. Ohjelmassa on myös työpajatyöskentelyä toimintamallin kehittämiseksi. Tilaisuudessa tarjotaan kahvit, jota varten pyydetään ilmoittautumaan 22.10. mennessä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Diakoniakeskukseen, p. 040 804 9350, (ma–ti, to–pe klo 9–12)

Hankkeen vetäjä, diakoniatyöntekijä Elina Iivonen iloitsee yhteistyöstä.

”Yksinäisten vanhusten asia kuuluu meille kaikille. Tässä ei ole meidän tai teidän asiakkaita. Löytävää vanhustyötä ei voi tehdä kukaan yksin.”

”Ajatus ei ole uusi, diakoniatyö on jo lähtökohtaisesti etsivää ja löytävää. Nyt rakennetaan yhteistyötä ja kirkastetaan ajatusta siitä, mikä tai mitkä ovat tehokkaimpia työvälineitä vanhusten elämänlaadun parantamisessa.”

Yksinäisen vanhuksen löytämisen ja tukemisen työkaluksi on valittu postikortti ikäihmiselle tuttuna asiana.

Hoksauta minut -kortti kehitettiin vuosina 2014–2016 Kirkkopalveluissa Yhteisvastuukeräysvaroilla ja sitä on kokeiltu pilottiseurakunnissa. Ideana on, että yhteistyötahot ja yksityiset kaupunkilaiset antavat kortteja ikäihmisille. Itsemääräämisoikeus säilyy vanhuksilla, jotka itse päättävät, pistävätkö kortin postiin.

Kortteja toivotaan jakoon ikäihmisten arkisiin ympäristöihin, kuten odotustiloihin, apteekkeihin, lähikauppoihin, kotihoitoon, taksinkuljettajille.

Valtakunnallisen diakoniabarometrin mukaan yli 100 000 asukkaan kaupunkien diakoniatyöntekijöistä 57 prosenttia kohtaa työssään yksinäisiä ikäihmisiä viikoittain.

Yksinäisyyden ja syrjäytymisvaaran taustalta löytyy monia syitä, usein pelkästään jo se, että ikää karttuu ja liikuntakyky heikkenee, tekee uusien ihmissuhteiden luomisen haastavammaksi. Muita syitä voivat olla muun muassa leskeksi jääminen, päihdeongelma, sairastelu tai mielenterveyden ongelmat.