Kuka keksi musiikin? Kirkkomusiikkiopisto starttaa 16.9.

Kirkkomusiikkiopisto

16.09.2018 kello 17:00

Keskusseurakuntatalo

Miten tultiin alkuhämäristä keskiaikaan, moniääniseen musiikkiin, renessanssin ja barokin kukoistuksen kynnykselle? Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan syksyisessä Kirkkomusiikkiopistossa paneudutaan läntiseen taidemusiikkiin ja sen juuriin monin eri keinoin: luennoin, konsertissa ja musiikin teoriatunneilla.

Kuka keksi musiikin? Tällä kysymyksellä aloittaa Kirkkomusiikkiopiston avausluennon teologian tohtori ja kirkkomuusikko Hannu Vapaavuori. Musiikin juuret ovat kaukana menneisyydessä, ehkä kauempana kuin tulemme edes ajatelleeksi. Voimmeko tietää, millaista musiikkia soitettiin ja laulettiin varhaisimpien läntisten sivilisaatioiden parissa? Miksi musiikkia ylipäänsä syntyi, miten sitä käytettiin ja mihin tarvittiin?

”Syntyikö musiikki niin, että joku muinaisista esi-isistämme mietti, että ”tarttis tehdä jotain kivaa”, vai oliko alku ehkä vähän monimutkaisempi”, Vapaavuori herättelee kuulijan kiinnostusta aiheeseen.

Vapaavuori toteaa kuitenkin, että alkujuuria lähempääkin löytyy runsaasti pohtimista.

”Luennolla etsitään vastauksia muun muassa kysymyksiin mistä tulevat soittimemme ja kuka keksi merkitä nuotit ja rytmit muistiin, miten ja milloin.”

Vapaavuori on toiminut kirkkohallituksen jumalanpalvelus- ja musiikkityön musiikkisihteerinä ja Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin professorina. Hän on tehnyt seurakuntatyötä sekä pappina että kanttorina.

Pyhän Henrikin legenda keskiaikaisin sanoin ja sävelin

Luennon jälkeen alkaa kello 19 Hämeenlinnan kirkossa konserttina toteutettava Pyhä Henrikin messu, jonka esittää kirkkolauluyhtye Schola Sancti Henrici.  Lauluyhtye on erikoistunut latinalaiseen kirkkolauluun eli gregoriaaniseen musiikkiin ja sen ohjelmisto on koottu pääosin keskiaikaisista suomalaisista lähteistä. Yhtyeessä laulavat kirkkomuusikot Jussi Hirvonen, Samuli Korkalainen, Samppa Laakso, Vesa Mäkeläinen ja Hannu Vapaavuori.

Pyhän Henrikin pyhimyskertomus ja messuliturgia 1200-luvun lopulta on suomalaisen kirjallisuuden vanhin säilynyt teos. Liturgiaan kuuluva musiikki on vanhin kirjallisessa muodossa säilynyt suomalainen sävelteos.

Legenda kertoo 1100-luvulla eläneestää englantilaista syntyperää olevasta Suomessa vaikuttaneesta piispa Henrikistä, jonka surmasi miestaposta nuhdeltu, nimeltä mainitsematon murhaaja. Kansanomaisen surmavirren mukaan hänet tappoi pakkokestityksestä suuttunut talonpoika Lalli Köyliönjärven jäällä.

Kirkkomusiikkiopisto jatkuu kaikille avoimin teoriatunnein, joista ensimmäinen pidetään 23.9. Opettajana toimii Kirkkomusiikkiopiston suunnitellut ja koonnut kanttori Sonja Saarikko.  Lokakuussa toimittaja Risto Nordell luennoi renessanssin musiikista ja marraskuun luennolla barokin aikakautta valottaa Timo Kiiskinen.

 

Kirkkomusiikkiopisto su 16.9.

Luento: Läntisen taidemusiikin juurilla klo 17 keskusseurakuntatalo. Vapaa pääsy.

Konsertti: Pyhän Henrikin messu klo 19 Hämeenlinnan kirkko. Vapaa pääsy.

Tilaa uutiskirje

Kotikirkko-lehden uutiskirjeen tilaajana saat ajankohtaista tietoa Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan toiminnasta. Uutiskirje toimitetaan ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen 4-8 kertaa vuodessa. Voit perua tilauksen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.