Kuin Telemann Pariisissa -konsertit 20.7.

20.07.2019 kello 11:00

Rengon kirkko

Barokkiyhtye Rosinanten kolme puolen tunnin konserttia Renkoviikolla ovat osa yhtyeen kesäkiertuetta, joka noudattelee 1700-luvun tärkeitä kulkureittejä. Niitä pitkin keskieurooppalainen kulttuuri saavutti myös Pohjolan, kun piispat, kauppiaat ja taiteilijat kulkivat Turun ja Viipurin väliä, ja jatkoivat edelleen pääkaupunkeihin Tukholmaan tai Pietariin. Kulkureitteinä toimivat Hämeen Härkätie, Ylinen Viipurintie ja Alinen Viipurintie eli Kuninkaantie. Näiden teiden varrella ovat nykyisin Renko, Kouvola, Sipoo ja Kirkkonummi. Kuten tuolloin, myös nyt barokkiyhtye Rosinante haluaa viedä musiikkia kyseisten reittien varrelle.

Barokkiyhtye Rosinanten jäsenet ovat valmistuneet Sibelius-Akatemiasta musiikin maistereiksi ja he toimivat sekä yhdessä että erikseen monipuolisesti vanhan musiikin parissa. Yhtyeessä soittavat Soile Ylivuori, traverso, Anna Pohjola, barokkiviulu, Pieta Mattila, viola da gamba sekä Laura Vihreäpuu, cembalo. Konsertoinnin lisäksi yhtyeen muusikoilta löytyy vahvaa osaamista ohjelmiston suunnittelun, tuottamisen ja kulttuurihistorian alueilta.

Yhtye konsertoi Rengon Pyhän Jaakon kirkossa Renkoviikon lauantaina 20.7. kello 11, 12 ja 13. Ensimmäisessä konsertissa kuullaan eri kappaleet kuin kello 12 ja 13 alkavissa.

Konserttien ohjelma on 1700-luvulla suuressa suosiossa ollutta ranskalaista ja ranskalaisesta tyylistä vaikuttunutta kamarimusiikkia, ja konserteissa kuultavat soittimet – traverso, barokkiviulu, viola da gamba ja cembalo – kuuluivat tuon ajan suosikkisoittimiin. Pariisi oli ajan kosmopoliittinen kulttuurin keskus, ja ranskalaista tyyliä ja ulkoista kepeyttä tavoiteltiin kautta Euroopan.

Myös saksalainen Georg Philipp Telemann opiskeli jo varhain ranskalaista musiikkia, ja hänen elinikäinen mieltymyksensä ranskalaiseen tyyliin näkyy läpi tuotannon hänen sävellyksissään. Telemannin kosmopoliittinen kädenjälki saikin tunnustusta myös Pariisissa, ja neljän ranskalaisen ajan hermolla olevan säveltäjän kutsumana Telemann vietti Pariisissa kahdeksan kuukautta vuosina 1737–38. Hän sävelsi tätä matkaa varten ensimmäiset Kuusi Pariisilaista kvartettoa. Pariisissa työskentelivät myös konserteissa kuultavat muut säveltäjät: Chéron, Hotteterre, Rebel ja Guillemain. Ainakin Guillemain kuuli Telemannin kvartettojen esitykset ja innoittui ne kuultuaan niin, että sävelsi omat kuusi kvartettoaan Sonate en Quatuors ou conversations galantes. Koko ohjelma rakentuu siten Telemannin Pariisin-vierailun ympärille.

Barokkiyhtye Rosinante: Kuin Telemann Pariisissa, Rengon kirkko la 20.7.

klo 11:

Jacques Hotteterre: Sarja huilulle G-duuri op. 2 nro 3