Kosketeltava alttaritaulu käyttöön selkomessussa Poltinahon seurakuntatalossa 1.12.

01.12.2018 kello 13:00

Poltinahon seurakuntatalo

Yhteisötaideteoksena syntynyt moniaistinen, kosketeltava alttaritaulu siunataan käyttöön joulukuun ensimmäisenä päivänä Poltinahon seurakuntatalon kirkkosalissa pidettävässä messussa.

Triptyykin osat luominen, lunastus ja lupaus kattavat koko kristikunnan peruskertomuksen paratiisista lankeamiseen ja Jeesuksen sovitustyön kautta Taivaan kotiin.

Idea moniaistisen alttaritaulun tekemiseen lähti vammaistyöstä vastaavan diakoniatyöntekijä Henna Helmisen ajatuksesta, että kirkkosalissa ja kirkkokokemuksessa pitäisi paremmin huomioida koko ihminen kaikkine aisteineen. Kosketus tuo paljon lisää ulottuvuutta.

Teos on valmistettu yhteisötaideteoksena sekatekniikalla. Materiaaleina ja menetelminä ovat muun muassa kananmunankuorimosaiikki, paperimassa ja musiikkimaalaus kankaalle – käsin, siveltimin, haarukoin ja lusikoin.

Ryhmän työskentelyä ohjasivat teossuunnitelman tehnyt Vuokko Syväntö ja Raija Saarto.

Ryhmän ohjaajat kertovat olleensa mahdollistajia, teknisiä asiantuntijoita ja avustajia. Ideat tulivat taiteilijoilta, Maria Elorannalta, Simo Huuskolta, Laura Jussilalta, Antti Korkeilalta, Pia Saksalalta, Anna Vesalalta ja Iina Vilkmanilta.

Ihmishahmoja kananmunamosaiikilla muotoileva Laura Jussila toteaa, että kirkossa käy hyvin erilaisia ihmisiä, jotka kaikki pitäisi huomioida.

”Kun teoksen voi kokea itse koskettamalla, ei tarvita selittäjää. Ihmiselle oma tulkinta on tärkeä, ja jokaisella on sellainen. Vain oma kokemus voi herättää tunnereaktion”, Laura sanoo.

Koko projektiryhmä toivoo runsasta osallistumista messuun ja uuden alttaritaulun esittelyyn Poltinahon seurakuntatalossa lauantaina 1.12. Messu alkaa kello 13 ja siinä käytetään selkokieltä. Pappina on Sinikka Tuori, messussa ovat mukana myös diakoniatyöntekijät Henna Helminen ja Katriina Mäkinen. Musiikista huolehtii kanttori Markku Sintonen, Hämeenlinnan Gospelkuoro ja Mikko Muuriaisniemi (piano). Messun jälkeen on kirkkokahvit ja mahdollisuus tutustua lähemmin teokseen ja sen tekijöihin.