Kirkkoilta – Armon lapset riemuitkaa! 31.10.

31.10.2017 kello 18:30

Hämeenlinnan kirkko

Reformaatioviikkoa vietetään 31.10.5.11.2017, sillä saksalainen katolinen munkki Martti Luther (1483–1546) naulasi 95 teesiään anekaupan väärinkäytöksiä vastaan Wittenbergin linnankirkon oveen tasan 500 vuotta sitten 31.10.1517.

Jotkut ihmiset uskoivat, että armon voi ostaa. Luther sanoi teeseissään, ettei Jumalan armo ole kauppatavaraa. Lutherin teeseistä sai alkunsa ilmiö, jota me kutsumme reformaatioksi.

Aikansa kirkon epäkohtia kritisoivat teesit käynnistivät kirkollista elämää, kieltä ja kansansivistystä, kulttuuria, hallintoa ja lainsäädäntöä muovanneen tapahtumasarjan, jota kutsutaan reformaatioksi. Reformaation seurauksena syntyi myös luterilainen kirkko. Reformaatio ja luterilaisuus ovat muovanneet Suomea. Ne avasivat myös koulutien kaikille ja synnyttivät suomen kirjakielen.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan reformaatioviikon tapahtumat keskittyvät Hämeenlinnan kirkkoon.

Tiistaina teesien naulaamispäivänä 31.10. klo 18.30 Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki puhuu Lutherin teeseistä vapauden ja armon puolestapuhujina kirkkoillassa teemalla Armon lapset riemuitkaa! Musiikkia esittävät Minna ja Jussi Pyysalo.

Reformaatioviikon koko ohjelma Hämeenlinnan kirkossa

ti 31.10. klo 18.30 Armon lapset riemuitkaa!

Päätoimittaja Heli Karhumäki, musiikissa Minna ja Jussi Pyysalo. Juontaa Sampo Kujala.

ke 1.11. klo 19 Viikkomessu Lutherin virsillä

to 2.11. Piispan reformaatioluento klo 18.30

Kirkko ja Kristuksen valtakunta Lutherin mukaan. Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo.

pe 3.11. Mitä reformaatio on merkinnyt Suomelle? klo 17

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja kirjailija, aforistikko Maija Paavilainen. Juontaa Heikki Toivio.

la 4.11. Pyhäinpäivän musiikillinen sanajumalanpalvelus klo 10

Vanhan musiikin yhtye Musici Cathedralis: J.S. Bachin kantaatti Ich habe genug BWV 82a sekä Franz Tunderin kantaatti Ach, Herr, lass deine lieben Engelein.

su 5.11. Uskonpuhdistuksen muistopäivän messu klo 10

su 5.11. Lobet den Herrn, alle Heiden! klo 17

Hämeenlinna-Vanajan kanttorikuoron Reformaatio 500 -merkkivuoden juhlakonsertti. Vapaa pääsy.