Kesäkahvit keskusseurakuntatalossa 6.6.

06.06.2018 kello 14:00

keskusseurakuntatalo, Rauhankatu 14

Kesäkahveilla kirjailija Maija Paavilainen kertoo Katharina von Borasta – naisesta Lutherin keittiössä.

Katharina oli katolinen nunna, joten naimattomuuslupauksen rikkominen oli jatkoa katolisten käytäntöjen kritiikille. Martti Lutherin mielestä avioliitto oli jokaisen oikeus, jopa velvollisuus, ja aviorakkaus lähimmäisen rakkautta. Luther piti munkkien ja nunnien selibaattivaatimusta luonnonvastaisena. Hän neuvoi evankelisia pappeja solmimaan avioliiton ja pitämään pappilat esimerkkinä kristillisestä kodista.

Fredrik Viisas oli luovuttanut hylätyn, puhtaaksi ryöstetyn augustinolaisluostarin Lutherille asunnoksi. Katariinan hoidossa karusta luostarista sukeutui viihtyisä koti, ylioppilaiden asuntola, tyttöjen alkeiskoulu, matkustavaisten majatalo, vanhainkoti ja sairaala. Luostarin takapihalla kasvatettiin hyötykasveja, mehiläisiä, lehmiä, lampaita, sikoja, ankkoja, kanoja ja hevosia.

Martti-tohtori sai keskittyä varsinaiseen työhönsä, kun vaimo toimi suuren talouden toimitusjohtajana. Luther kutsui ahkeraa vaimoaan Wittenbergin aamutähdeksi, piloillaan myös Herra Kätheksi ja Herra Tohtoriksi.

Kesäkahvit 6.6. klo 14 keskusseurakuntatalossa. Kahvitarjoilu.