Karo Suopuro: kesäillan musiikkia uruilla 2.6.

02.06.2019 kello 19:00

Hämeenlinnan kirkko

Kesäillan musiikkia esittää uruilla Karo Suopuro.

Konsertoiminen Hämeenlinnan kirkossa on Suopurolle mieluisaa ja kotoisaa, sillä siellä hän on soittanut ensimmäiset sävelet ja aloittanut opiskelun Hämeenlinna-Vanajan eläkkeellä olevan kanttorin, urkutaiteilija (MuT) Matti Oikarisen opetuksessa. Suopuro on myös toiminut säännöllisesti kanttorien sijaisena Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan tilaisuuksissa.

”Ensimmäisen kerran kapusin urkuparvelle Matin kanssa vuonna 2012”, kertoo kandidaatin tutkinnon juuri suorittanut Suopuro, joka opiskelee kirkkomusiikkia ja urkujensoittoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Kuopiossa.

Nyt kuultava konsertti on Suopuron ensimmäinen kokonainen ohjelmisto, jonka hän esittää yksin. Samalla se on hänen B-tutkintokonserttinsa.

Opiskelut jatkuvat vielä parisen vuotta, sillä tavoitteenani on tehdä A-tutkinto.”

Ohjelmiston Suopuro on suunnitellut hyvin henkilökohtaisesta näkökulmasta, kooten siihen itselleen merkityksellisiä ja mieluisia kappaleita.

”Kaunista, kantaa ottavaa ja puhuttelevaa”, Suopuro summaa.

”Konsertissa on kauniita kappaleita, jotka ovat kaikuja menneestä, kuten Bachia ja Lisztiä. Elämänmeno on kuitenkin muuttunut vanhan musiikin säveltämisen ajoista, ja se kuuluu musiikissa. Musiikki puhuu siitä ajasta, jolloin se on syntynyt”, Suopuro pohtii.

Uutta musiikkia ohjelmistossa edustaa pari vuotta sitten kuolleen Einojuhani Rautavaaran Toccata.

”Mielestäni se on järisyttävä, vaikuttava ja kekseliäs sävellys. Kauniiksi musiikiksi sitä ei voi ehkä sanoa, jokainen pohtikoon tahollaan. Rosoinen oli myös säveltäjän elämä. En kuitenkaan muista, milloin itse olisin ollut yhtä innostunut urkujensoitosta, kuin tätä teosta harjoitellessa. Uudemmalle musiikille on hyvä antaa tilaa ja mahdollisuus. Se tuskin aukeaa ensimmäisellä tai edes toisella kuuntelukerralla, mutta kuvastaa mielestäni parhaiten meidän aikaamme ja maailman tilaa.”

Suopuro on esittänyt saman ohjelmiston myös Kuopiossa, Hattulassa ja Lopella.

Miten sitten kanttori, soittaessaan urkuparvella selin yleisöön, saa luotua kontaktin kuulijoihin?

”Usein bongaan jonkun yleisöstä, jolle soitan. Läsnäolo ihmisille vaatii kuulijoiden pitämistä aktiivisesti mielessä, kun näköyhteyttä ei ole”, Suopuro pohtii.

Hämeenlinnan kirkossa kuullaan Kesäillan musiikkia kesä-, heinä- ja elokuun ensimmäisinä sunnuntaina. Konsertit alkavat kello 19 ja niihin on vapaa pääsy, ohjelma paikan päältä 10 €.