Kantaatti kohottaa riemuhuudon Herralle messussa 9.9.

09.09.2018 kello 10:00

Hämeenlinnan kirkko

Bach333-sarja jatkuu säveltäjämestarin kantaatilla sopraanosolistille, trumpetille, jousille ja basso continuo-ryhmälle BWV 51 osana Hämeenlinnan kirkon klo 10 alkavaa messua sunnuntaina 9.9.

Kantaatti “Jauchzet Gott in allen Landen” (Kohottakaa Jumalalle riemuhuuto kaikissa maissa) on viisiosainen. Sen ääriosat ovat ulospäinsuuntautuvia ja riemukkaita italialaisia konserttoja ja trumpetin ja sopraanon osalta hyvin virtuoottisia – niissä ylistetään Jumalan hyvyyttä. Keskimmäinen aaria ilmaisee yksityisemmin rukousta, kiitosta ja syvää sitoutumista Jumalaan. Loppukoraali on fantasia, jossa sopraano laulaa koristelematonta virsimelodiaa ”Nyt kiitä sielu Herraa” viulujen ja continuon säestäessä leikillisesti ja iloisesti. Koraali johtaa suoraan juhlavaan loppuhallelujaan, johon trumpetti yhtyy. Osat kuullaan messun vaiheiden lomassa, mikä onkin kantaatin alkuperäinen esitysmuoto.

Bach sävelsi teoksen 1730 Leipzigissa niin sanotusti joka-aikaiseen käyttöön eli sitä ei tarkoitettu erityisesti millekään kirkkovuoden pyhälle. Kantaatin kiitollisuus-teema sopiikin hyvin päivän aiheeseen, joka on Jumalan huolenpito. Kantaatin teksti on tuntemattoman runoilijan kynästä ja se sisältää otteita erityisesti Psalmien kirjasta.

Teoksen solistina laulaa Helsingin tuomiokirkon kanttori, sopraano Inka Kinnunen. Inka on erikoistunut barokkimusiikin esittämiseen ja on laulanut solistina useissa keskeisissä kirkkomusiikin teoksissa. Vanhan musiikin yhtye Musici Cathedralis tulkitsee Bachin kantaattia barokki-instrumentein kokoonpanolla Inka Pärssinen, trumpetti, Viola Räisänen, viulu, Vappu Helasvuo, alttoviulu, Anna Pulakka, sello ja Anna-Maria Lehtoaho, urut ja cembalo.