Jouluoratorion kantaatit IV-VI loppiaisena Hämeenlinnan kirkossa

06.01.2019 kello 17:00

Hämeenlinnan kirkko

Jouluoratorio on musiikillinen kertomus Jeesuksen syntymästä. Harvemmin esitettävät kolme viimeistä kantaattia kuullaan nyt Hämeenlinnan kirkossa loppiaisena 6.1. kello 17 alkavassa konsertissa. Jouluoratorion kolme ensimmäistä kantaattia esitettiin Hämeenlinnassa ennen joulua.

Kolme viimeistä kantaattia tulkitsee eri kokoonpano, kuin jouluoratorion alkupuoliskon ennen joulua kuullussa konsertissa. Nyt vuorossa ovat Vox Cantorum ja Helsingin barokkiorkesteri Heikki Seppäsen johdolla sekä solisteina Inka Kinnunen, Wivan Nygård-Fagerudd, Elja Puukko sekä aikamme merkittävimpiin suomalaisiin tenoreihin lukeutuva Tuomas Katajala.

Jouluoratoriota pidetään yhtenä hienoimmista Bachin kirkkomusiikkiteoksista ja se on yksi Bachin eniten esitetyistä teoksista. Teos sai kantaesityksensä kuudessa joulun ajan jumalanpalveluksessa vuonna 1734. Bachin on oletettu käsitelleen kuutta kantaattia kuitenkin yhtenä suurena kokonaisuutena.

Kantaatin rakenteessa evankelista kuljettaa juonta eteenpäin resitatiiveissa, joiden tekstit ovat Luukkaan ja Matteuksen evankeliumeista. Aarioissa ja kuoro-osuuksissa pysähdytään evankeliumien tapahtumien äärelle tarkentamaan eri näkökulmia ja sävyjä.

Oratorion tekstissä on kolme kirjallista tasoa: Raamatun kertomus Luukkaan ja Matteuksen mukaan, luterilaiset virret sekä vapaat runotekstit. Nämä yhdistyvät Bachin musiikillisten muotojen moninaisuuteen.

Bach kokosi Jouluoratorion sekä aikaisemmin säveltämistään maallisista kantaateista että uusista sävellyksistään. Bachin aikana oli yleistä käyttää jo olemassa olevaa materiaalia uudelleen ja Bach on kautta koko tuotantonsa varsin runsaasti lainannut omia sävellyksiään.

J. S. BACH: Jouluoratorio
SU 6.1. klo 17 Hämeenlinnan kirkko

Inka Kinnunen, sopraano
Wivan Nygård-Fagerudd, altto
Tuomas Katajala, tenori
Elja Puukko, basso
Vox Cantorum -kuoro
Helsingin barokkiorkesteri
Heikki Seppänen, johtaja

Liput 22/18/13 € Ticketmaster.fi.