Johannespassio pitkäperjantaina Hämeenlinnan kirkossa

19.04.2019 kello 15:00

Hämeenlinnan kirkko

Bachin intensiivisen ja dramaattisen Johannespassion tulkitsee upea esiintyjäjoukko. Jeesuksen roolissa on maamme eturivin baritoni Jorma Hynninen.

Pitkäperjantai on Jeesuksen tuomitsemisen, ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä. Passion ensisävelet soivat kello kolmelta iltapäivällä, jolloin perinteen mukaan muistetaan Jeesuksen kuolinhetkeä. Evankeliumissa kuvataan, kuinka Jeesus ristiinnaulittiin kolmannella hetkellä eli aamuyhdeksältä. Keskipäivällä aurinko pimeni ja pimeys tuli maan ylle. Sitä kesti kuolinhetkeen saakka, jolloin kolmelta iltapäivällä temppelin väliverho repesi keskeltä kahtia ja Jeesus huusi kovalla äänellä: ”Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni.”.

Tunneilmaisultaan vahva musiikki antaa kuulijalle kanavan kohdata kuoleman ja kärsimyksen pysäyttävä todellisuus. Johanneksen evankeliumin passiokertomus jakaantuu useiksi eri kohtauksiksi Jeesuksen vangitsemisesta ja oikeudenkäynnistä ristiinnaulitsemiseen ja hautaamiseen. Kuulija voi hiljentyä Jeesuksen ristin äärelle miettimään, mitä Jeesuksen kuolema ja ristintyö merkitsee hänelle henkilökohtaisesti.

Teksti perustuu nimensä mukaisesti Johanneksen evankeliumiin, mutta Bach käytti lähteinä myös monia muita tekstejä.

Esityksessä tekstisuomennos heijastetaan kirkon seinälle.

Johannes-passiossa evankelista-kertoja, Jeesus ja Raamatun henkilöt esittävät resitatiiveja suoraan Raamatun teksteistä. Kuoro laulaa tekstejä, joissa on useampia puhujia, kuten väkijoukossa. Solistien aariat ja kuoron esittämät koraalit kommentoivat kärsimyshistorian tapahtumia.

Passio on alun perinkin tarkoitettu juuri pitkäperjantain hartauteen. Sen yhteydessä kuultiin saarna, ja on mahdollista, että seurakunta lauloi koraaleissa mukana.

Esiintyjät kansainvälistä tasoa

Evankelistan roolin laulaa Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin professori Timo Kiiskinen. Pilatusta esittää kamarikuoro Utopian taiteellinen johtaja Mikael Maasalo ja Jeesuksena on maamme menestyneimpiin oopperalaulajiin lukeutuva baritoni Jorma Hynninen.

Muut solistit ovat sopraano Anni Koskinen, altto Hanna-Leena Keinänen, tenori Mats Lillhannus sekä bassot Jouni Kuorikoski ja Elja Puukko.

Osaksi suomalaista orkesterikenttää asemansa vakiinnuttanut Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) on ollut koko 30-vuotisen historiansa ajan monella tavalla edelläkävijä. FiBO on vuosien saatossa työskennellyt alan merkittävimpien solistien ja kapellimestarien kanssa monipuolisen ohjelmiston parissa.

Kamarikuoro Utopian peruskokoonpanossa on 16 laulajaa. Utopian taiteellisena johtajana toimii Mikael Maasalo, mutta kuoro tekee aktiivisesti yhteistyötä myös vierailevien johtajien ja orkestereiden kanssa.

Teoksen johtaa kanttori Heikki Seppänen.

Pitkäperjantain väri on musta

Pitkäperjantaina vietetään myös sanajumalanpalvelukset kello 10 Hämeenlinnan, Rengon ja Vanajan kirkoissa. Pitkäperjantain kirkkotilaisuuksissa alttarin liina on musta. Ehtoollispöytää ei kateta, eivätkä kynttilät pala. Urut eivät soi, virret veisataan ilman säestystä.

Bach: Johannespassio 19.4. klo 15 Hämeenlinnan kirkko. Liput 10 € ennakkoon kirkkoherranvirasto sekä tuntia ennen ovelta (vain käteinen). Tuotto Yhteisvastuukeräykselle.