Jenkinsin Stabat Mater toiveuusintana 17.2.

17.02.2019 kello 19:00

Hämeenlinnan kirkko

Mitä syntyy, kun risteytetään keskenään Mozart, Nightwish, irakilainen iltanuotio ja keskiaikainen kärsimysruno? Näin arvuuttelee kanttori ja kuoronjohtaja Ismo Savimäki.

Vastaus kysymykseen on Karl Jenkinsin Stabat Mater, jota Savimäki kuvailee syvälliseksi uudeksi musiikiksi, joka menee suoraan selkäytimeen.

Teos esitettiin Hämeenlinnan kirkossa viisi vuotta sitten Suomen ensiesityksenä. Yleisön reaktio oli räjähtävä ja toiveuusintaa on odotettu siitä asti.

Toiveet toteutuvat tulevana sunnuntaina 17.2. kello 19 alkavassa konsertissa Hämeenlinnan kirkossa. Samana päivänä vietetään teoksen walesilaisen säveltäjän 75-vuotissyntymäpäivää.

Teoksen esittävät Savimäen johdolla Vanajan kamarikuoro ja orkesteri. Solisteina laulavat jälleen Pia Freund, sopraano ja Säde Bartling, altto. Ohjelmia voi ostaa ovelta hintaan 20/10 euroa.

”Jenkinsin 75-juhlakonsertteja on ollut nyt maailmalla useita, myös muun muassa Carnegie Hallissa New Yorkissa sekä ”kotikulmilla” Cardiffissa, Walesissa. Karl lähettää terveisiä Hämeenlinnaan ja on todella iloinen, että teemme täällä Stabat Materin uudestaan. Se on hänen suosikkinsa omista teoksistaan”, kertoo teoksessa solistina laulava Säde Bartling.

Karl Jen­kins sä­vel­tää eri­tyi­ses­ti kuo­rol­le, yh­dis­tä­en pe­rin­tei­siä muo­to­ja ny­ky­ai­kai­seen il­mai­suun. Stabat Mater on Jenkinsin sovitus 1200-luvun roomalaiskatolisen kirkon runoon, jossa kuvataan Jeesuksen äidin surua, kun hän joutuu todistamaan poikansa kärsimystä. Jenkins on käyttänyt lähteinä lisäksi muun muassa Gil­ga­mesh-ee­posta ja mui­nai­sen per­si­a­lai­sen ru­noi­li­jan, Ja­lal al-Din Rumin, tekstejä. Lau­lu­kie­le­nä toi­mi­vat eng­lan­nin li­säk­si hep­rea, ar­me­nia, la­ti­na ja kreik­ka. Etniset ainekset kuuluvat vahvasti myös musiikissa.

”Vauhdikkaan loppuosan aikana penkistä kannattaa kaiken varalta pitää kiinni, ettei nouse lentoon. Lupaan, että tämän teoksen ajan kirkon penkki ei ole kova”, Savimäki vielä vakuuttaa.

Pia Freund on tullut tunnetuksi erityisesti Kaija Saariahon vokaalimusiikin tulkkina. Freund on voittanut 90-luvun alussa Lappeenrannan ja Kangasniemen laulukilpailut sekä Mustakallio -laulukilpailun. Freundin konserttiohjelmisto ulottuu barokista nykymusiikkiin. Hän myös vierailee säännöllisesti Suomen Kansallisoopperassa.

Säde Bartling on vokaalimusiikkiin erikoistunut monipuolinen muusikko, laulaja, kuoronjohtaja, säveltäjä ja sovittaja. Hän on perehtynyt laajasti sekä klassiseen musiikkiperinteeseen että jazz- ja rytmimusiikkiin. Bartlingia on kuultu solistina useissa uuden musiikin teoksissa ja hän on laulanut lukuisien orkestereiden solistina, mm. RSO, HKO, Kansallisoopperan orkesteri ja Avanti. Hänen teoksiaan ovat tilanneet ja esittäneet muun muassa Ylioppilaskunnan laulajat, Key Ensemble ja Club for Five. Myös 2016 ilmestyneestä virsikirjan lisävihkosta löytyy Bartlingin säveltämä virsi, numeroltaan 945.