Heinärippi Vanajan kirkossa 9.7.

03.07.2017 kello 10:00

Vanajan kirkko

Heinärippi Vanajan kirkonmäellä 9.7. klo 10 on kesäinen jumalanpalvelus, jossa seurakunta istuu sään salliessa kirkon pihamaalle asetelluilla penkeillä.

Kun messussa koittaa saarnan aika, pastori Heikki Toivio kiipeää keskiaikaisen kivikirkon seinän sisällä kulkevaa käytävää pitkin ulkosaarnastuoliin ja puhuu kirkkokansalle kirkon länsipäädyn seinässä olevasta ikkunasta.

Ulkosaarnastuoli on valtakunnallisestikin harvinainen keskiaikaisissa kivikirkoissa. Se on ollut käytössä suurina juhlapyhinä, kun kirkko täyttyi. Sieltä on myös luettu maallisen hallinnon alaan kuuluvia tiedotuksia ja kuulutuksia.

Saarnan aiheena on armo. Yhdessä päivän teksteistä kuullaan, kuinka Jeesus vastaa kysymykseen siitä, pitäisikö aviorikoksesta kiinni jäänyt nainen kivittää. Näin Jeesus vastasi: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.”

”Saarnassa pohdin kysymystä, kykeneekö kukaan meistä Jumalan lakia noudattamalla tulemaan Jumalalle kelvolliseksi. Tämä kysymys ja Lutherin vastaukset siihen hajottivat vahvasti luostarilaitosta 1500-luvulla”, kertoo pastori Heikki Toivio.

”Armo on yksi uskonpuhdistuksen helmistä ja usein meiltä kateissa. Tunnemme paremmin sen vastakohdan eli tuomion, jota eri tavoin osoitamme itseämme ja varsinkin tosiamme kohtaan. Jumalan suhtautuminen meihin sen sijaan on täynnä armoa”, pohtii Toivio.

Jumalanpalveluksen jälkeen nautitaan kirkkokahvit kirkon länsipuolella sijaitsevassa porttihuoneessa. Vapaaehtoisen kahvirahan voi antaa lähetystyön hyväksi.

Liturgina messun toimittaa Jari Turunen. Kanttorina on Markku Sintonen.