Heinärippi puhdistaa sisäisen ihmisen

08.07.2018 kello 10:00

Vanajan kirkko

Vanajan kirkon pihalla vietetään perinteistä heinärippiä sunnuntaina 8.7. klo 10. Sateen sattuessa jumalanpalvelus on kirkossa sisällä.

Ennen koneaikaa maatalousyhteiskunnassa heinänteko oli merkittävä kesäajan työ ja se kesti viikkoja. Saadun heinämäärän perusteella arvioitiin montako eläintä jätettiin talveksi.

Heinätyöt olivat maataloustöistä puhtaimpia. Heinäntekoon tarvittiin koko talonväki ja niityille lähdettäessä piti olla yllä puhtaat ja valkoiset vaatteet: miehillä pellavapaidat ja naisilla valkoiset huivi, paita ja hame. Madontappajaisilla, tukevalla viinaryypyllä ensimmäisen heinäpäivän aamuna, karkotettiin niittymato turmelemasta korjattavaa heinää.

Sisäisen ihmisen puhdisti heinäntekoa varten heinärippi, Herran pyhä ehtoollinen. Sankoin joukoin käytiin heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina heinäleivän otossa.

Vanajan kirkonmäellä vietetään perinteistä heinärippiä tänäkin vuonna. Kesäisessä jumalanpalveluksessa seurakunta istuu sään salliessa kirkon pihamaalle asetelluilla penkeillä.

Kun messussa koittaa saarnan aika, pastori Heikki Toivio kiipeää keskiaikaisen kivikirkon seinän sisällä kulkevaa käytävää pitkin ulkosaarnastuoliin ja puhuu kirkkokansalle kirkon länsipäädyn seinässä olevasta ikkunasta.

Ulkosaarnastuoli on valtakunnallisestikin harvinainen erikoisuus. Se on ollut käytössä suurina juhlapyhinä, kun kirkko täyttyi. Sieltä on myös luettu maallisen hallinnon alaan kuuluvia tiedotuksia ja kuulutuksia.

Heinäripin jälkeen on tarjolla Vanaja-Seuran kattamat porttikahvit kirkon länsipuolella olevassa porttihuoneessa. Porttikahvista voi antaa vapaaehtoisen kahvirahan lähetystyön hyväksi.

Kuva Museovirasto/Musketti/Pietinen, kuvaaja 1938. Nuori nainen lepäämässä heinänteon lomassa Vesijaon kylässä Padasjoella.