Hääyö Hämeenlinnan kirkossa 26.8.

26.08.2017 kello 18:00

Hämeenlinnan kirkko

Juhlalliset ja tunnelmalliset kirkkohäät vähällä vaivalla? Vihille Hämeenlinnan Hääyössä! Hämeenlinnan Hääyössä 26.8. on vielä vapaita aikoja pareille, jotka haluavat kauniit mutta stressittömät kirkkohäät. Matalan kynnyksen vihkitapahtumia järjestetään vuosittain useilla paikkakunnilla ympäri Suomea.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta kutsuu pareja vihittäväksi avioliittoon Hämeenlinnan Hääyöhön lauantaina 26. elokuuta kukka-asetelmin koristeltuun Hämeenlinnan kirkkoon. Hääyö on tunnelmallinen vihkitilaisuus, jossa vihitään useampi pari yhden illan aikana. Tapahtuma tarjoaa mutkattoman, mutta arvokkaan tilaisuuden sanoa tahdon ilman isojen häiden aiheuttamia paineita. Matalan kynnyksen vihkitapahtumia järjestetään vuosittain useilla paikkakunnilla ympäri Suomea.

Palkittu floristi Päivi Lehti pukee Hämeenlinnan kirkon kukkaloistoon teoksellaan Kukkien oodi Rakkaudelle. Teoksen vihreät, valkoiset ja vaaleansiniset sävyt kunnioittavat myös Suomi 100 -teemaa ja kirkon arkkitehtuuria.

Vihkipari voi kutsua kirkkoon omia vieraitaan. Kirkkoon mahtuu vaikka koko suku, mutta tarpeen vaatiessa todistajatkin hoidetaan seurakunnan puolesta. Kullekin parille vieraineen varataan puoli tuntia.
Kanttori soittaa alkusoiton, jonka soidessa pari tulee alttarille sekä loppusoiton tuoreen avioparin poistuessa kirkosta. Lisäksi juhlassa lauletaan yksi virsi. Musiikkitoiveen voi ilmoittaa erikseen sovittavassa vihkikeskustelussa vihkipapille.

Pastori Minna Lappalainen kertoo törmäävänsä toisinaan käsitykseen, ettei pari voi varata kirkkoa häilleen ja pappia vihkimään, jos haluaa vihille vain lähimpien läsnä ollessa tai ihan kaksin.

”Arastelu on kuitenkin tarpeetonta. Kirkollisesta toimituksesta ei todellakaan tarvitse luopua siksi, ettei halua tai voi järjestää suuria häitä. Kevyiden järjestelyjen tai pienen budjetin häät ovat tunnetasolla ja merkitykseltään yhtä suuret kuin isommatkin juhlat. Avioliittoon vihkiminen, pariskunnan välinen rakkaus ja Jumalan rakkaus heitä kohtaan ovat täysin riittävät syyt kirkkohäille”, Lappalainen hymyilee.

Lappalainen kertoo, että Hääyössä voi kukin olla muutenkin omalla tyylillään. Alttarille voi astella niin morsiuspuvussa kuin vaikka paljain varpain, sillä Hääyössä ei ole pukukoodia ja jokainen saa pukeutua juuri siten kuin itsestä hyvältä tuntuu.

Vihkimiseen tarvitaan vain tuleva puoliso ja sormukset sekä todistus avioliiton esteiden tutkinnasta, seurakunta hoitaa kaiken muun. Todistus tilataan kirkkoherranvirastosta, jonne suositellaan ottamaan yhteyttä viimeistään paria viikkoa ennen vihkimistä.

Osa puolen tunnin vihkiajoista kello 18–22.30 on jo varattu, mutta niitä on edelleen tarjolla ja ne varataan kirkkoherranvirastosta puhelinnumerosta p. 040 804 9333 (klo 9–15). Vihkiajat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Pappi ottaa vihkipariin yhteyttä ja sopii etukäteistapaamisesta tai -keskustelusta, jossa käydään läpi vihkimiseen liittyviä asioita. Vihkiparin niin toivoessa avioliitto kuulutetaan kirkossa jonakin sunnuntaina ennen vihkimistä ja heidän liittonsa puolesta rukoillaan jumalanpalveluksessa. Pari saa itse valita missä ja milloin ilmoitus luetaan. Kotiseurakunta lahjoittaa avioliittoon vihittäville Raamatun.

Lisätiedot Hämeenlinnan Hääyöstä: pastori Minna Lappalainen, p. 040 804 9303 (lomalla 24.7.–2.8.), kirkkoherranvirasto, p. 040 804 9333.

Mitä pitää ottaa huomioon?
Vihkiparin pitää suorittaa avioliiton esteiden tutkinta omassa kotiseurakunnassa. Avioliiton esteiden tutkinta on voimassa neljä kuukautta, mutta vihkiminen voidaan toimittaa aikaisintaan seitsemäntenä päivänä siitä, kun esteiden tutkintaa on pyydetty. Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on, että vihittävät ovat ev. lut. kirkon jäseniä ja rippikoulun käyneitä. Toinen vihittävistä voi kuitenkin olla jonkin muun kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsen. Tällöin on syytä olla yhteydessä kirkkoherranvirastoon esteiden tutkintaan.