Hääyö 24.8. Vanajan kirkossa: stressittömät ja intiimit häät

24.08.2019 kello 18:00

Vanajan kirkko

Hääyö-tapahtuma Vanajan kirkossa lauantaina 24. elokuuta on tunnelmallinen vihkitilaisuus, jossa vihitään useampi pari saman illan aikana.

Jokainen pari kohdataan yksilöinä. Kauniit ja tunnelmalliset häät on mahdollista toteuttaa Hääyössä helpoin järjestelyin ja ilman suuria kustannuksia. Hääyö on maksuton kaikille vihittäville pareille. Oman seurakunnan kirkossa naimisiinmeno ei muulloinkaan maksa hääparille mitään.

Julkisessa keskustelussa syntyy usein mielikuva, että kirkossa ei voi mennä naimisiin, jollei halua isoja häitä. Kirkossa voi mennä naimisiin vain kahden todistajan läsnä ollessa, jotka nekin voivat olla kanttori ja suntio. Hääyössä usein juuri pienet hääseurueet ovat yleisiä, vaikka yhtä lailla isommatkin seurueet ovat tervetulleita. Kullekin parille vieraineen varataan puoli tuntia.

Vihkikirkkona Hääyössä toimii keskiaikainen Vanajan kirkko.

Parit voivat varata vihkiaikoja Hääyöhön kirkkoherranvirastosta puhelinnumerosta 040 804 9333 (klo 9–15). Aikoja on ollut tarjolla puolen tunnin välein kello 18–23, osa ajoista on jo varattu.

Hääparin vihkiaikana palvelusvuorossa oleva pappi ottaa yhteyttä ja sopii etukäteistapaamisesta tai -keskustelusta.

Vaikka hääyössä vihitään monta paria saman illan aikana, on jokainen tilaisuus henkilökohtainen ja oman näköisensä. Huomio on yhdessä parissa ja hääseurueessa kerrallaan.

Vihkipari voi esittää omia musiikkitoiveitaan. Kanttori soittaa alkusoiton, jonka soidessa pari tulee alttarille, sekä loppusoiton tuoreen avioparin poistuessa kirkosta. Juhlassa lauletaan yksi virsi.

Eri seurakunnissa järjestetyt vihkitapahtumat ovat olleet hyvin suosittuja. Niin myös Hämeenlinnassa, jossa vihkitapahtumia on järjestetty muutamana viime vuonna. Vihittäväksi on tullut monen ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä.

Hääyö-tapahtumista vastaavan pastori Minna Lappalaisen kokemuksen mukaan avioliittoon astumisella siunauksen saattelemana on iso merkitys pareille.

”Hääyössä avioon astuminen ei tarkoita sitä, että ihmiset menisivät liian helpolla eli kevein perustein naimisiin, vaan sitä, että seurakunta tulee vastaan nimenomaan häiden käytännön järjestelyissä. Hääyö-tapahtuman tunnelmassa ja tavassa korostuu se, että tärkeintä naimisiinmenossa on kahden ihmisen sitoutuminen toisiinsa”, Lappalainen sanoo.

Mitä pitää ottaa huomioon

Vihkiparin pitää suorittaa avioliiton esteiden tutkinta paria viikkoa ennen Hääyötä. Todistus tilataan kirkkoherranvirastosta tai sivustolla esteidentutkinta.fi.

Vihittävien tulee olla ev. lut. kirkon jäseniä ja rippikoulun käyneitä. Vihkiminen voi tulla kyseeseen myös, jos toinen vihittävistä on muun kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsen. Kysymyksiin vastaa kirkkoherranvirasto.

Lisätietoja Minna Lappalainen, p. 040 804 9303.