Tilinpäätös

Hämeenlinnan seurakuntien talouden ja toiminnan tilastot ovat valmistuneet vuodelta 2014. Hämeenlinnalaiset osallistuivat jumalanpalveluksiin aiempaa ahkerammin, ja seurakuntayhtymä teki historiansa ensimmäisen ylijäämäisen tuloksen. Heikentyvää jäsenmääräkehitystä ei saatu vielä taitettua.

Hämeenlinnan seurakuntayhtymä on onnistunut tekemään ensimmäisen kerran ylijäämäisen tilinpäätöksen. Kuntaliitoksen yhteydessä vuonna 2009 perustetun seurakuntayhtymän viisi ensimmäistä tilikautta olivat alijäämäisiä. Tänä aikana seurakuntayhtymälle kertyi alijäämiä yhteensä noin 2,9 miljoonaa euroa. Viime vuonna suunta kääntyi ja seurakuntayhtymän tilikausi 2014 oli ylijäämäinen 1,4 miljoonaa euroa.

Vähemmällä enemmän

Kesällä 2013 yhteisen kirkkovaltuuston hyväksymän 16-kohtaisen talouden tasapainottamisohjelman tavoitteena oli parantaa seurakuntayhtymän taloudellista asemaa vuositasolla lähes 2 miljoonalla eurolla. Talouden tasapainotus onnistui, sillä viime vuoden toimintakulut saatiin painettua yli 1,1 miljoonaa euroa vuoden 2012 vertailutasoa pienemmäksi.

”Euromääräisesti suurin säästö syntyi henkilöstökuluista. Yhteistoimintaneuvottelut käynnistettiin 2013 ja ne saatiin päätökseen keväällä 2014. Yhtään työntekijää ei jouduttu irtisanomaan eikä henkilöstön lomautuksia tarvittu. Henkilöstö on vähentynyt lähes 20 henkilötyövuodella eläköitymisten, omaehtoisten irtisanoutumisten ja määräaikaisten työsuhteiden päättymisen seurauksena. Vapautuvien virkojen ja työsuhteiden täytössä olemme olleet erittäin tarkkoja”, talousjohtaja Kai Kauppinen kertoi.

Seurakuntayhtymä ja sen seurakunnat työllistivät vuoden lopussa 142 henkilöä. Henkilöstömäärän vähenemisestä huolimatta seurakunnat ovat kyenneet kehittämään toimintatapojaan ja aloittamaan jopa uutta toimintaa. Hyvä esimerkki on Poltinahon seurakuntatalolla alkanut säännöllinen nuorten ja nuorten aikuisten musiikkipainotteinen jumalanpalvelustoiminta eli musamessu.

”Hämeenlinnalaiset kävivät jumalanpalveluksissa aiempaa ahkerammin. Edellisvuoteen verrattuna osallistujamäärät kasvoivat yhdeksällä prosentilla. Erityistä kasvua oli muissa kuin kello 10 alkavissa pääjumalanpalveluksissa”, Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kehityskappalainen Heikki Toivio tulkitsee tilastoja.

Varsinkin Poltinahon seurakuntatalolla on ollut aiempaa enemmän tilaisuuksia, mikä näkyy selvänä kasvuna osallistujamäärissä. Poltinaholla on ollut melkoinen kuhina illasta toiseen, kun tilojen käyttöaste on kasvanut. Poltinahosta on tullut seurakunnan lasten ja nuorten talo, jossa kokoontuvat kerhot, kuorot, rippikoululaiset ja partiolaiset. Myös Poltinahon bändikämppä ja puutyöpaja ovat olleet ahkerassa käytössä.

Jäsenkehitys huolestuttaa

Kirkollisverotulot kasvoivat 900 000 euroa vuonna 2014, kun kirkollisveroa korotettiin 0,15 prosenttiyksiköllä.

”Jos kirkollisveron korotus jätetään huomioimatta, niin verokertymämme itse asiassa pieneni viime vuodesta noin 2,5 %, koska jäsenmäärä vähentyi noin 900 henkilöllä. On selvää, että heikentyvä jäsenkehitys on yksi isoimmista huolenaiheistamme”, talousjohtaja Kauppinen arvioi.

Yhteisöverotulojen kasvu yllätti Hämeenlinnassa, sillä yhteisöveroa kertyi noin 130 000 euroa edellistä vuotta enemmän.

”Emme millään olisi voineet kuvitella, että yhteisöveroa kertyy enemmän kuin vuonna 2013, koska yhteisöverokantaa alennettiin 24 %:sta 20 %:iin. Olemme iloisia siitä, että Hämeenlinnassa yritysten taloudellinen toimeliaisuus on aktiivista ja suhdanteista huolimatta tulosta syntyy. Näin ei ole kuitenkaan kaikkialla – valtakunnallisesti yhteisöveroa kertyi lähes 800 miljoonaa euroa edellistä vuotta vähemmän”,  Kauppinen totesi.

Osaltaan seurakuntayhtymän tulosta paransivat myös sijoitusarvopapereiden myyntivoitot (234 000 euroa) sekä kahden lomatontin ja Kalvolan pappilan myynnistä saatu satunnaiset myyntivoitot (218 000 euroa).

Tilinpäätöksen 2015 esittelyaineisto

Seurakuntayhtymän tasekirja 2015