Lammi Kyrka – Swedish

 

Lammi

Denna Lammi kyrka är uppförd omkring år 1500 och den är den tredje kyrkan i Lammi församling. Kyrkans medeltida skyddshelgon är Sankta Katarina från Aleksandria, en ung inlärd martyrjungfru.

Från medeltiden härstammar kyrkans huvudstruktur; altaret står mot öster, sakasterian ligger på norra sidan och huvudentrén eller vapenhuset på södra sidan. Det finns inga medeltida föremål i kyrkan och enbart ytterväggarna är ursprungliga. På medeltiden var innertaket och all annan inredning antagligen gjorda av trä.

Efter reformationen reparerades kyrkan lite på 1600-talet men mer omfattande förändringar gjordes på 1780- och 1890-talen. På 1780-talet byggdes läktarna längs kyrkans västra gavel och norra sida och år 1777 blev den nya klockstapeln färdig efter att eldsvådan hade förstört det gamla klocktornet. På 1890-talet byggdes en läktare på kyrkans södra vägg och samtidigt öppnades en dörr ut sakasterian. Kyrkans innertak byggdes om så att det blev spetsigt och takstolarna lämnades synliga.

På julmorgonen 1813 blev det ett nödfall i kyrkan när kyrkfolket trodde att elden hade brutit ut. Fast det in fanns någon eldsvåda greps folk av panik och alla rusade ut ur kyrkan så att tio människor blev ihjältrampade – sju av dem barn.

Den mest ödesdigra händelsen i kyrkans historia var dock eldvådan som förstörde kyrkan och stapeln den 29 april 1918. Eldsvådan anslutar sig till de sista hädelserna i inbördeskriget och speciellt till striden i Syrjäntaka i Tuulos. Då tände den tyska truppen som drog sig tillbaka från Lammi eld på stapeln som var de rödas vapenförråd. Från stapeln spred sig elden till kyrkan. Trästapeln brann ned till grunden och enbart de medeltida stenväggarna blev stående av kyrkan.

Efter olyckan beslutade Lammi församling i juni 1918 att reparera och ombygga kyrkan. Arkitekten Usko Nyström utarbetade repareringsritningarna och konstnären Bruuno Tuukkanen hade ansvar för väggarnas och takets dekorering. Johan Freidl som var föd i Öterrike och jobbade som lärare i slöjd i Ateneum, snickrade krusifiksen för altaret, det tredelade altarskåpet samt de fyra evangelisterna som dekorerar predikstolen. Andra träarbeten gjordes enligt Nyströms ritningar i Nybergs snickeriverkstad i Lammi. Den förnyade kyrkan togs i bruk på midsommaren 1920. Till julen 1921 fick kyrkan elljus.

Den andra gången då kyrkan reparerades i större omfattning var under åren 2001 och 2002. Repareringen blev färdig till pingsten 2002. Repareringsplanerna var gjorda av Virpi Tervonen som också designade korskranket, dopbordet, läspulpeten, det lilla altarbordet samt tågkorset och – ljusstakarna. Även takbelysningen högst uppe i kyrkosalen samt lamporna i vapenhuset och i västra gavelns hall är designade av henne. Kostnaderna för repareringen var cirka en miljon euro.

Textilerna i kyrkan är designade av Taimi Nyberg, Anne Komulainen och Raija Rastas.

På kyrkogården finns tre minnesmärken. Ett minnesmärke är rest år 1920 över de vita som stupade i inbördeskriget. Hjältegravsstoden som är skulpterad av Emil Filen blev färdig 1948 och minnesstatyn för de stupade som blev kvar i Karelen i andra världskriget är skulpterad av Veikko Leppänen och upprestas år 1954.

 

Tilaa uutiskirje

Kotikirkko-lehden uutiskirjeen tilaajana saat ajankohtaista tietoa Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan toiminnasta. Uutiskirje toimitetaan ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen 4-8 kertaa vuodessa. Voit perua tilauksen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.