Kirkkoherralta

Hämeenlinnan kaupungissa on viisi luterilaista seurakuntaa. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kattaa maantieteellisesti entiset Hämeenlinnan kaupungin, Vanajan kunnan ja Rengon kunnan alueet. Hauhon, Kalvolan, Lammin ja Tuuloksen seurakunnat ovat näiden entisten kuntien alueella. Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on maamme suurimpia seurakuntia. Meitä seurakuntalaisia on lähes 40 000. Suuruus tuo monia etuja ja mahdollisuuksia. Noin 80 työntekijän joukossa on erittäin paljon osaamista ja erityislahjakkuutta. Olemme voineet rakentaa paljon sellaisia tapahtumia, joihin pienen seurakunnan työvoima ja taloudelliset mahdollisuudet eivät riitä. Lisäksi työntekijöiden runsaus vähentää toimintojemme haavoittuvuutta, jos elämä yllättää.

Suuruus voisi olla seurakuntalaisen kannalta myös haitta, jos seurakunta jää etäiseksi, oudoksi ja kasvottomaksi. Seurakuntamme luottamushenkilöt ovat ratkaisseet tämän ongelman painottamalla työssä työalallista lähitoimintaa. Työmme jakaantuu seurakuntaneuvoston kuuden johtokunnan johtamiin työaloihin. Johtokuntiemme (myöh. jk) nimet ovat seuraavat: Diakoniatyön jk.; jumalanpalvelus- ja musiikkityön jk.; lapsi- ja nuorisotyön jk.; lähetys- ja aikuistyön jk.; perheneuvontatyön jk. ja sairaalasielunhoitotyön jk. Lisäksi viestinnän tukena on neuvottelukunta.

Johtokuntien työalueet ovat omaleimaisia ja jopa toimintatavat vaihtelevat suuresti. Kullakin työntekijällä on yleensä yksi erityisosaamisalue, josta hän vastaa ja tekee työtä ja toivottavasti tulee tutuksi seurakuntalaisille.

Seurakuntalaisten monenlaiselle osaamiselle löytyy käyttöä kaikkien työalojen vapaaehtoistoiminnassa. Meidän jokaisen on hyvä pitää mielessä, että Jumalan hyviä lahjoja jaetaan erityisesti pyhäpäivinä kirkoissamme. Tavataan alttarilla – seurakunnan elämän keskuksessa.

Timo Kalaja