Rukoushetket

Kirkollisten toimitusten ohella seurakunta on valmis olemaan mukana jäsentensä muissakin juhlahetkissä. Näissä tilanteissa voidaan vanhaa kristillistä tapaa noudattaen viettää rukoushetki. Rukoushetken tärkeitä elementtejä ovat siunaus, kiitos, esirukous ja Raamatun sana. Rukoushetken voi johtaa pappi, muu seurakunnan työntekijä tai seurakuntalainen.

Yleisimmin vietettäviä rukoushetkiä ovat kodin siunaaminen, avioliittoon vihkimisen vuosipäivän rukoushetki ja syntymäpäivänä vietettävä rukoushetki. Näistä kodin siunaaminen voidaan yhdistää esimerkiksi tupaantuliaisiin, kotona vietettävään lapsen kastejuhlaan, avioliittoon vihkimisen yhteyteen tai muuhun perheen juhlaan.

Myös kouluun lähteviä siunataan vuosittain. Kylvöjen siunaaminen on jokakeväinen tapahtuma Lammilla. Sadonkorjuun kiitosjuhlaa taas vietetään jumalanpalveluksen yhteydessä syys–lokakuulla.

Myös yritysten perustamisjuhlassa tai julkisten rakennusten käyttöönottojuhlassa saatetaan viettää rukoushetkeä.

1.3.2017 voimaan tuleva avioliittolaki mahdollistaa samaa sukupuolta olevien avioliiton. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa avioliittoon vihkimisen ehdoista ei ole tehty uusia päätöksiä, vaan kirkollinen vihkiminen on varattu miehen ja naisen välisille liitoille. Kirkollinen vihkiminen ei ole tällä hetkellä mahdollinen samaa sukupuolta oleville. Pappi tai muu seurakunnan työntekijä voi rukoilla siviiliavioliiton solmineiden kanssa ja heidän puolestaan.