Konfirmaatio

rippikoulu

Rippikoulun jälkeen on mahdollisuus osallistua konfirmaatioon. Konfirmaatiossa on kyse samasta armosta kuin kasteessa. Jumala haluaa vahvistaa konfirmoitavaa uskossa ja siunata uudessa elämänvaiheessa. Konfirmaatiossa koko seurakunta rukoilee nuoren puolesta, joka rippikoulussa saamansa opetuksen jälkeen tunnustautuu Jeesuksen opetuslapseksi. Konfirmaatiossa nuoret yhtyvät samaan uskontunnustukseen, joka luettiin heidän kastetilaisuudessaan. Nuori saa osallistua ensimmäistä kertaa itsenäisesti ehtoolliselle.

Konfirmaatiopäivä

Konfirmoitavat saapuvat kirkolle sovittuun aikaan ennen tilaisuuden alkua albojen pukemista varten. Alba on valkea puku, joka muistuttaa kasteen armosta ja anteeksiantamuksesta. Konfirmaatio toimitetaan kirkossa joko messun tai erillisen konfirmaatiomessun yhteydessä. Messun kesto on noin 1½ tuntia ja konfirmaatiomessun vähän lyhyempi.

Kummi tai muu läheinen aikuinen voi konfirmaatiossa osallistua nuoren siunaamiseen seurakunnan työntekijöiden kanssa.  Siunauksessa laitetaan käsi nuoren päälle ja lausutaan siunaussanat.

Konfirmaatiotilaisuuden jälkeen on tapana viettää kotona rippijuhlaa sukulaisten ja ystävien kanssa. Rippikoulua pitäneet pappi ja nuorisotyönohjaaja, usein myös leirin isoset, voivat vierailla juhlissa pyydettäessä.

Valokuvaaminen konfirmaatiossa

Valokuvauksen ja videokuvauksen suhteen on syytä kirkossa harjoittaa malttia, jotta konfirmoitavat ja tilaisuuden harras luonne eivät häiriinny. Kuvaaminen tapahtuu omalta paikalta.

Konfirmaatio tuo oikeuksia

Rippikoulun ja konfirmaation jälkeen nuori on täysivaltainen seurakunnan jäsen ja saa useita oikeuksia kirkossa:

• Voi toimia kummina
  • Voi käydä itsenäisesti ehtoollisella
  • Voi äänestää seurakuntavaaleissa (16-vuotiaana) ja asettua ehdokkaaksi seurakuntavaaleissa (18-vuotiaana)
  • Voi mennä kirkossa naimisiin (18-vuotiaana)